24 Δεκ 2015

Προς τους εορτοφόρους χριστιανούς, τους κατοικούντας και επισκεπτομένους τα ευλογημένα νησιά της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Με το έλεος και τη Χάρη του Θεού
Αγαπητά μου παιδιά,
Τη νύχτα αυτή την κοσμοσώτειρα και κοσμοϊστορική, ενώ ακόμη στ` αυτιά μας αντηχεί ο υπερκόσμιος αγγελικός Ύμνος «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επι γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»,.....
η σκέψη μας ακολουθεί τον αστέρα και η ψυχή μας σπεύδει να προσκυνήσει τον εν σπηλαίῳ γεννηθέντα και εν φάτνῃ ανακλιθέντα Υιό και Λόγο του Θεού.
Σπεύδουμε να προσκυνήσουμε Εκείνον, ο οποίος ήρθε στον κόσμο “να κηρύξει στους φτωχούς το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας, να θεραπεύσει τους συντετριμμένους από την αμαρτία, να κηρύξει στους αιχμαλώτους την ελευθερία, να χαρίσει στους τυφλούς το φως της αληθείας, να δώσει άφεση στους αμαρτωλούς, να παρηγορήσει τους πενθούντες και να κηρύξει τη αρχή μιας νέας εποχής», με την ελπίδα ότι η εφετινή ανάμνηση της Γεννήσεώς Του θα αποτελέσει για όλους μας, για τον καθένα χωριστά, αλλά και για την Πατρίδα μας, την αρχή της Λύτρωσης από τις προσωπικές και συλλογικές μας αμαρτίες, την αφετηρία μιας νέας εποχής, αντάξιας των παραδόσεων και των αγώνων του Γένους μας!

Δεν θα πρέπει, όμως, το μονοπάτι της σκέψης μας να σταματήσει στη Βηθλεέμ! Πρέπει να συνεχίσουμε το νοερό ταξίδι μας στα βάθη της Ιστορίας, και να παρακολουθήσουμε το σχέδιο της θείας οικονομίας για τη λύτρωση του ανθρώπινου γένους, έτσι, όπως ακριβώς καταγράφεται στα ιερά και θεόπνευστα κείμενα της Αγίας Γραφής, ανιχνεύοντας το λόγο της ελεύσεως του Θεού στη γη, με αφετηρία τις αρχές της Δημουργὶας.

Ας καταδυθούμε, λοιπόν, στα βάθη της ιστορίας και ας αναζητήσουμε τα χνάρια των Πρωτοπλάστων μέσα στον Παράδεισο, την ώρα της παρακοής, της εξώσεώς τους και της εισόδου τους στον κόσμο της αμαρτίας, της φθοράς και του θανάτου, ας ακολουθήσουμε την πορεία του λαού του Θεού μέσα στην έρημο, που από τη γης της δουλείας κατευθυνόταν στη γη της Επαγγελίας, εκεί, όπου οι Προφήτες προανήγγειλαν τον ερχομό του Χριστού.

Ας βηματίσουμε πάνω στα ανεξίτηλα ίχνη των βημάτων της Παναγίας Μητέρας και του Μνήστορος Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ, για να διαπιστώσουμε ότι σε όλη την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας, από τη «Γένεση» μέχρι τη «Γέννηση», ο Θεός παρακολουθεί τον άνθρωπο, τον διαπαιδαγωγεί και τέλος τον σώζει!

«όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος, έστειλε ο Θεός, από τον ουρανό στη γη, τον Υιόν Του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε θεληματικά στο Μωσαϊκό Νόμο, για να εξαγοράσει και να λυτρώσει όσους βρίσκονταν υπό την κατάρα του Νόμου, για να πάρουμε πάλι την υιοθεσία του Θεού», και έτσι η ιστορία του Θεού συνάντησε την ιστορία του ανθρώπου, ώστε να γεφυρωθεί η χαώδης μεταξύ τους απόσταση.

Αδελφοί μου, σήμερα,
«...ἐπιτελεῖται τὸ πάντων καινῶν καινότατον, τὸ μόνον καινὸν ὑπὸ τὸν ἥλιον, δι᾿ οὗ ἡ ἄπειρος τοῦ Θεοῦ ἐμφανίζεται δύναμις.
Τί γὰρ μεῖζον τοῦ γενέσθαι τὸν Θεὸν ἄνθρωπον;»

Ο Χριστός ήλθε στο κόσμο για να φέρει την ειρήνη, την «άνωθεν ειρήνη», την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου». Ήρθε για να συμφιλιώσει, να ειρηνοποιήσει, να ενώσει τον άνθρωπο με τον Θεό, τον πλησίον του αλλά και με τον εαυτό του και να ολοκληρώσει έτσι το σχέδιο της σωτηρίας μας.

Την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία, που συνεχίζει ανά τους αιώνες το έργο Του, τα μέλη της Οποίας, εμείς, προγεύομεθα τη δόξα της Βασιλείας του Θεού και προετοιμάζουμε το δρόμο για την ολοκληρωτική επικράτησή της και επί γης!

Eυλογημένοι μου Χριστιανοί! Παρά το φαινομενικό θρίαμβο του κακού, του μίσους και της θηριωδίας μέσα στην ιστορία, τελικά εκείνο που επικρατεί είναι η δύναμη της αγάπης. Και η δύναμη αυτή είναι τεράστια, γιατί έχει πηγή της την ίδια την πηγή της Αγάπης, τον Χριστό. Το ότι ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση και σαρκώνεται, αποκαλύπτει το μέγεθος της αγάπης και φιλανθρωπίας του, αλλά και την κατάργηση των δυνάμεων του κακού.

Ας εγκολπωθούμε, λοιπόν, αυτό το σωτήριο και ελπιδοφόρο μήνυμα, που πηγάζει από το σπήλαιο της Βηθλεέμ, το οποίο ευχόμεθα να διαποτίζει το είναι μας, να φωτίζει τη ζωή μας, να καθοδηγεί τα διαβήματά μας και να μας δίνει δύναμη, πίστη, υπομονή και ελπίδα να αντιμετωπίζουμε νικηφόρα τα καθημερινά, πολλά και, κατ` άνθρωπο δυσεπίλυτα, προβλήματά μας!
Χρόνια Πολλά, αγαπημένα μου πνευματικά παιδιά!
Ευλογημένα και ειρηνικά! 
Με πατρικές ευχές και αγάπη
Μητροπολίτης Δωρόθεος Β'
Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Κύθνου, Σερίφου, 
Σίφνου, Κιμώλου, Φολεγάνδρου, Δήλου, Μακρονήσου & Σικίνου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...