20 Δεκ 2015

Τι κρύβει το φλερτ Καραμανλικών-Τσίπρα

Το παρασκήνιο και ο γρίφος των δύσκολων νομοσχεδίων που έπονται
Πολιτικό φλερτ ή δηλώσεις που έγιναν τυχαία; Δίαυλοι επικοινωνίας στο παρασκήνιο ή ευφάνταστα....
σενάρια; Ο «βομβαρδισμός» δημόσιων τοποθετήσεων «καραμανλικών» στελεχών υπέρ του Αλέξη Τσίπρα έχει ανάψει φωτιές στα γαλάζια πηγαδάκια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στελέχη που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή κλείνουν το μάτι στον πρωθυπουργό.

Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος μέσα σε λίγα 24ωρα έκαναν διαδοχικές δηλώσεις υπέρ του Αλέξη Τσίπρα εμπλέκοντας τον Κώστα Καραμανλή. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά επιλέγει τη σιωπή. Επειδή όμως όλος αυτός ο θόρυβος έχει δημιουργηθεί παραμονές των εσωκομματικών εκλογών προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των υποψηφίων αλλά και βουλευτών, συνομιλητές του διευκρινίζουν ότι ο κ. Καραμανλής είχε μόνο μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περίοδο που βρισκόταν στον «αέρα» η παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ ενώ κρατά αποστάσεις από χαρακτηρισμούς όπως «ηγετική φυσιογνωμία» ή «εθνάρχης» που προσέδωσαν στον κ. Τσίπρα πρώην στενοί του συνεργάτες.

Στο παρασκήνιο πάντως η συζήτηση περί πολιτικού φλερτ «καραμανλικών» με την πλευρά Τσίπρα έχει ανάψει για τα καλά με βασικό αντικείμενο το εάν θα υπάρξει συναίνεση σε κρίσιμα νομοσχέδια που θα κρίνουν και την τύχη της κυβέρνησης. Και όλα αυτά ενώ σήμερα διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. για την ανάδειξη αρχηγού με το θέμα «Καραμανλή» να κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην προεκλογική ατζέντα των υποψηφίων. Το βέβαιο είναι ότι η κυβερνητική ευστάθεια δεν είναι δεδομένη, όταν τα μνημονιακά μέτρα είναι ακόμη μπροστά και η Ν.Δ. θα κληθεί να λάβει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που θα σχετίζονται με τη γραμμή που θα τηρήσει σε δύσκολα νομοσχέδια.

Η αρχή του πολιτικού «ειδυλλίου» έγινε όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (από τους πιο στενούς συνομιλητές του κ. Καραμανλή) πήγε στην παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου και φωτογραφήθηκε μαζί του. Το θέμα πήρε νέες διαστάσεις όταν ο πρώην υπουργός αποκάλυψε πως τον Ιούλιο, στη διάρκεια της 17ωρης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Καραμανλή με τον πρωθυπουργό. «Υπάρχει όντως θεσμική επικοινωνία και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά. Αλλωστε η ορίτζιναλ Κεντροδεξιά δεν θέλει να δημιουργεί εχθρούς, θέλει να τους αγκαλιάζει και εν συνεχεία να τους νικά, αγκαλιάζοντάς τους.

Η μοναδική φορά που είχε ο κ. Καραμανλής απευθείας συνομιλία με τον κ. Τσίπρα ήταν κατά τη διάρκεια των 17ωρων διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Πέραν τούτου ουδέν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η δήλωση στη Real του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και διοικητή της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης Καραμανλή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου: «Καλώς ή κακώς, τρεις είναι οι εθνάρχες στην Ελλάδα: Του κέντρου είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τώρα ήρθε η ώρα της Αριστεράς να αποκτήσει τον εθνάρχη της -εάν δεν τον απέκτησε ήδη-, τον Αλέξη Τσίπρα. Το πόσο μεγάλος είναι το απέδειξε το τελευταίο διάστημα, κόντρα σε όλο το σύστημα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com
Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (20/12/15)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...