28 Δεκ 2015

Έκκληση για μείωση των πλαστικών απορριμμάτων των επιστημονικών εργαστηρίων

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία πραγματοποίησαν έκκληση......
για δράση προκειμένου να μειωθούν οι 5,5 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο στα εργαστήρια επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η βιοεπιστημονική έρευνα είναι υπεύθυνη για το 1,8 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών, με απόβλητα που ζυγίζουν το ισοδύναμο του βάρους 67 κρουαζιερόπλοιων τον χρόνο .

Η ομάδα με επικεφαλής τον Μαουρίτσιο Ουρμπίνα εκτιμά ότι οι 280 επιστήμονες μόνο στο τμήμα βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Έξετερ παρήγαγαν περίπου 267 τόνους πλαστικών αποβλήτων πέρυσι. Αναλογικά, τα 20.543 βιολογικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο παράγουν 5,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Οι επιστήμονες προτρέπουν την ερευνητική κοινότητα και τους χρηματοδότες να δώσουν προτεραιότητα στις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών υλών και όχι στο κόστος της έρευνας και να λάβουν μέτρα για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.

«Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις επιβάλλουν τέλη για τις πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, πιστεύουμε ότι η επιστημονική ερευνητική κοινότητα θα έπρεπε να εργάζεται προς την κατεύθυνση της μείωσης της εξάρτησής της από το πλαστικό, και αυτό μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να θυσιαστεί η ποιότητα της έρευνας», δήλωσε ο Ουρμπίνα.

«Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό να καταργηθεί εντελώς ο πλαστικός εξοπλισμός, για λόγους μόλυνσης και βιολογικών κινδύνων, αλλά υπάρχουν σίγουρα τρόποι ώστε ορισμένα αντικείμενα να επαναχρησιμοποιούνται.

Ας αποτελέσει αυτό ένα σημείο εκκίνησης για μια συνεχιζόμενη συζήτηση», δήλωσε ο Άντριου Γουώτς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Πηγή: naftemporiki.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...