28 Δεκ 2015

Αλλαγές τιμών σε φάρμακα

Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω αλλαγής του καθεστώτος ΦΠΑ,.....
φέρνει το υπουργείο Υγείας.
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αναστάτωση στην αγορά και μειωμένη κάλυψη των ασφαλισμένων

Οι μειωμένες τιμές θα περιληφθούν σε διορθωτικό δελτίο, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα. Με το νέο δελτίο θα αντιμετωπιστούν μια σειρά από λάθη του προηγούμενου, το οποίο εκδόθηκε στις 14 του μήνα και έφερε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα από τα 9.370 που κυκλοφορούν στην αγορά.

Εκτός από μειώσεις, το δελτίο περιελάμβανε και αυξήσεις τιμών σε 230 φάρμακα, λόγω μετάβασής τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 3,9% σε 13%. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αυξήσεις δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως ηπαρίνες (παρεντερικά αντιπηκτικά φάρμακα με ταχεία δράση) και σκιαγραφικές ουσίες (χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες και υπερήχους).

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ότι η μετάβαση των εν λόγω σκευασμάτων στο νέο καθεστώς ΦΠΑ προέκυψε από την υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με το νέο Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για τροποποίηση του Κανονισμού 2658/87 της ΕΟΚ, η οποία έγινε με τον Κανονισμό 1101 του 2014.

Σημειώνεται, δε, ότι πολιτική βούληση είναι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα αναγκαία φάρμακα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για μια παλιά δασμολογική οδηγία, η οποία οδηγεί σε αναστάτωση την αγορά και μειωμένη κάλυψη των ασφαλισμένων. Η μεσοσταθμική συμμετοχή των Ελλήνων στα φάρμακα έχει αυξηθεί από 12,8% το 2012 σε περίπου 35%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ θα μειώσει -σε ετήσια βάση- κατά 30 εκατομμύρια ευρώ την αξία των θεραπειών που χορηγούνται εξωνοσοκομειακά στους ασφαλισμένους. Η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είναι μεν 1,945 δισ. ευρώ, αλλά θα χορηγηθούν φάρμακα σημερινής αξίας 1,915 δισ. ευρώ.
Δημήτρης Καραγιώργος
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...