29 Δεκ 2015

Απειλή για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό: Αναζητεί σανίδα σωτηρίας στον Λεβέντη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του, στις Βρυξέλλες. 
Το Ασφαλιστικό απειλεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και εάν δεν ψηφιστεί,.......
ούτε η νέα επιθεώρηση θα ξεκινήσει, ούτε θα εισπραχθούν νέα δανεικά, που τόσο ανάγκη έχει η Αθήνα για να αποτραπεί εκτροχιασμός του Ελληνικού Προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει και να επιβάλει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ -όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για το λόγο αυτό, το φλέρτ με την Ενωση Κεντρώων συνεχίστηκε και χθες με τον κ. Δημήτρη Μάρδα να προσπαθεί να “χαϊδέψει” τα αυτιά του κ. Λεβέντη.

«H Ένωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το ζήτημα της ενδεχόμενης συνεργασίας έχει να κάνει με τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό.

Αναφορικά με το παράλληλο πρόγραμμα, ο κ. Μάρδας είπε ότι θα προχωρήσει κανονικά, παραδεχόμενος: «Όταν το φέραμε στη Βουλή έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

Πάντως, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις φαίνεται πως έχουν ήδη “κλειδώσει” και υπό διαπραγμάτευση τελεί το ποσοστό της μείωσης, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την ελπίδα ότι δεν θα ξεπεράσει το 15%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει ως αντιστάθμισμα στην περικοπή των κύριων συντάξεων, που ζητούν οι δανειστές, την επιβολή ενός νέου φόρου, που θα αφορά στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Σύμφωνα με το MEGA, οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα πρέπει να κατατεθούν στους δανειστές έως τις 5 Ιανουαρίου, όπως επίσης και οι μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, προκειμένου να τις επεξεργαστούν και να αποφανθούν για το αν βγαίνει ο “λογαριασμός”.

Ήδη, πάντως, έχουν “κλειδώσει” οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που αναμένεται να φθάσουν στο 15-20%, η μείωση κατά 10% στα εφάπαξ, η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για 70.000 δικαιούχους και η σταδιακή κατάργησή του για όλους έως το 2019, η μείωση κατά 4% στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου 1% στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις.

“Η λύση στο ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση, λοιπόν, εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις, όπως ζητούν κόμματα που έχουν ήδη μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ωστόσο, οι δανειστές απορρίπτουν το μέτρο θεωρώντας το αντιαναπτυξιακό.

Σύμφωνα με το Mega, τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι θεσμοί είναι τα εξής: είτε μείωση 6% σε όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, είτε μείωση 15% για τις συντάξεις πάνω από τα 800 ευρώ, είτε μείωση της τάξεως του 30% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε στην Κοινωνία Ώρα Mega:
“Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση οδηγούν σε κάποιες μειώσεις της τάξης του 5% έως 15% για το εφάπαξ και να σημειώσω ότι δεν αφορά μόνο εκείνους οι οποίοι θα αποχωρήσουν από τις αρχές του χρόνου, αλλά αφορά και εκείνους που έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν έχει πάρει κανένας εφάπαξ απ’ αυτούς”.

“Φλερτ” με την Ένωση Κεντρώων
Στόχος της κυβέρνησης είναι το ασφαλιστικό να περάσει από τη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ υπό τον φόβο απωλειών στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ξεκινήσει ένα “φλερτ” με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος όμως συνεχίζει να επιμένει ότι θα δεχθεί συμμετοχή μόνο σε οικουμενική κυβέρνηση.

“Είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει σχέση με το παρελθόν, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχει κάποιες απόψεις οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας στον Σκάι.

“Μία αγωνία της κυβέρνησης, έχουμε μία εύθραυστη πλειοψηφία, δεν σημαίνει όμως ότι αυτή τη στιγμή ό,τι και να πει ο κ. Φλαμπουράρης μπορεί να γίνει αποδεκτό”, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.

«Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων» αναφέρει το ΚΚΕ

Κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό εξαπολύει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι πάει πολύ να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων.

Αναλυτικότερα, το γραφείο Τύπου του κόμματος, σε σχόλιο του με αφορμή δήλωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με τις συντάξεις, αναφέρει: «Πάει πολύ, η κυβέρνηση που διατηρεί όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζει τη νέα σφαγή στο ασφαλιστικό, με σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, άγριο τσεκούρι στις επικουρικές, εθνική σύνταξη – επίδομα πτωχοκομείου, συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο μέσω της ενοποίησης των ταμείων, να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των συντάξεων».
Πηγή: mignatiou.com
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...