20 Δεκ 2015

Ο εφιαλτικός φάκελος με τα χρέη...

Ενας μεγάλος πονοκέφαλος περιμένει στο γραφείο του τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, όποιος.......
και αν είναι αυτός που θα αναδειχθεί σήμερα ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο. Πρόκειται για έναν εφιαλτικό φάκελο με όλα τα χρέη του κόμματος, τα οποία –σύμφωνα με εκτιμήσεις– πιθανόν να υπερβαίνουν σημαντικά τα 170 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τραπεζικά δάνεια, δεδουλευμένα των υπαλλήλων, ενοίκια, λογαριασμούς και έξοδα κίνησης, τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω αν η σημερινή προσέλευση στις κάλπες δεν προσεγγίσει τις 300.000 ψηφοφόρους που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, απαιτούνται για να μην μπει κι άλλο «μέσα» το «γαλάζιο» ταμείο.

Πολλά από τα βάρη που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος αρχηγός προέρχονται από το μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1980, όταν η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε να δανειστεί κατ’ επανάληψη για να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί προσέφυγαν σε νέους δανεισμούς, είτε για να αποπληρώσουν δόσεις προηγούμενων δανείων είτε για να αντιμετωπίσουν νέες ανάγκες, με αποτέλεσμα σήμερα, ύστερα από δύο συνεχόμενες εκλογικές ήττες, η Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύ οικονομικό πρόβλημα.

Τα γραφεία Πέραν των δυσβάστακτων δανείων, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει άμεση λύση και στο ζήτημα της στέγασης των κεντρικών γραφείων του κόμματος, τα οποία παραμένουν στη λεωφόρο Συγγρού αλλά, πιθανολογείται, όχι για πολύ, αφού και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία θεωρούν το κόστος του ενοικίου εξαιρετικά υψηλό και έχουν ήδη δεσμευτεί για μετεγκατάσταση των γραφείων. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύνολο των οφειλών σε ενοίκια υπερβαίνει το 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτός από την αλλαγή κτιρίου ωστόσο, η νέα ηγεσία θα πρέπει να έρθει σε έναν συμβιβασμό με τη διαχειρίστρια εταιρεία του κτιρίου της Συγγρού (το οποίο είναι ενυπόθηκο λόγω χρεών του ιδιοκτήτη του) για την αποπληρωμή των απλήρωτων ενοικίων. Η διευθέτηση αυτή συνιστά προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση των κομματικών γραφείων.

Κατά την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μεϊμαράκης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να εξετάσει την πιθανότητα επανόδου των κεντρικών γραφείων στο κεντρικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, κάτι, ωστόσο, που παραμένει ανοιχτό αν εκλεγεί πρόεδρος, λόγω κυρίως των απαιτήσεων σε κτιριακές υποδομές που είναι απαραίτητες. Νέα, πιο οικονομικά γραφεία δηλώνει ότι θα αναζητήσει άμεσα αν εκλεγεί και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος, επιπρόσθετα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες όπου ανήκουν για την υπερχρέωση του κόμματος.

Την άποψη ότι η Ν.Δ οφείλει ένα μεγάλο συγγνώμη στον ελληνικό λαό για την ανεύθυνη πρακτική δανεισμού του παρελθόντος εξέφρασε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εισηγηθεί αλλαγή στο καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός και θα επιδιώξει την ιδιωτική χρηματοδότησή του με διαφάνεια, όπως ορίζει ο νόμος. Αυστηρό οικονομικό έλεγχο αλλά και διαγραφή του χρέους δήλωσε ότι θα επιδιώξει από την πλευρά του και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...