29 Δεκ 2015

«Βουτιά» του υδράργυρου από το βράδυ και «λευκή» Πρωτοχρονιά

Δείτε πού και πότε θα χιονίσει
Βαρυχειμωνιά τις επόμενες ημέρες με θερμοκρασίες υπό του μηδενός - Ισχυροί έως θυελλώδεις......
οι άνεμοι στα πελάγη - Οι συμβουλές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η τελευταία ημέρα ηλιοφάνειας θα είναι η σημερινή καθώς από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα πέσει κατακόρυφα αλλάζοντας απότομα το ανοιξιάτικο σκηνικό.

Αναλυτικά για αύριο Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με βροχές αρχικά στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές.

Την ίδια ημέρα, αναμένεται να πέσουν χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 4 με 5 και βαθμιαία 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά, θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου στις Σέρρες, τον Πολύγυρο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Βέροια, τη Κατερίνη, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, τη Καστοριά, τη Κοζάνη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, τη Καρδίτσα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, το Καρπενήσι και την Τρίπολη.

Στις πόλεις της βόρειας Ελλάδας αναμένεται να το στρώσει, καθώς η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι θα παγώνει αμέσως στους δρόμους. Δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις μέσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Την Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αναμένεται κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βροχές ή χιονόνερο στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές.

Σχετική βελτίωση αναμένεται στα δυτικά και βόρεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί, εντάσεως 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Την Παρασκευή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, αναμένονται παροδικές νεφώσεις στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, ενώ παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία
-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
-Μεταβάλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...