5 Δεκ 2015

Αντιμέτωπη με τρία «αγκάθια» η κυβέρνηση

Η διαφαινόμενη υπερψήφιση του προϋπολογισμού, απόψε, χωρίς κραδασμούς για......
την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι καλοδεχούμενη από την κυβερνητική ηγεσία, αλλά η δύσκολη καθημερινότητα και τα πολλαπλά μέτωπα που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δεν αφήνουν περιθώρια για ανάσες.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.  
 
Η μίνι κρίση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με επίκεντρο την απειλή έξωσης της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν ανάγκασε την κυβέρνηση σε άμεση προσαρμογή και υιοθέτηση σειράς μέτρων και πολιτικών για τα οποία είχαν εκδηλωθεί πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους και στα οποία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να αντιστέκεται.

Ειδομένη
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει ένα «αγκάθι» το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται, και στα άμεσα προς διευθέτηση ζητήματα είναι η εκτόνωση της κατάστασης στην Ειδομένη, όπου, τουλάχιστον λεκτικά, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί την παράταση του κλίματος έντασης. 

Βεβαίως, δεδομένου ότι η συμφωνία, τελικά, για την έλευση δυνάμεων του Frontex για καλύτερο έλεγχο των χερσαίων, βόρειων συνόρων της χώρας καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάσχεση αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ένταση των ευρωπαϊκών πιέσεων για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. 
Την ίδια στιγμή, η υιοθέτηση μιας λιγότερο ανοιχτής και «ανεκτικής» πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δημιουργεί ανησυχία για εσωκομματικές εντάσεις και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτού, μέσα στις επόμενες ημέρες στο προσκήνιο θα βρεθεί η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων. Ακανθώδη στη διαχείρισή τους, με βάση δεσμεύσεις και κυβερνητικές διακηρύξεις, αναδεικνύονται θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους τα ισοδύναμα που η κυβέρνηση προκρίνει, προκειμένου ο Διαχειριστής να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, θέση υπέρ της οποίας έχει δημοσίως δεσμευθεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. 

Το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι, επίσης, κομβικό, καθώς παραμένει το αίτημα των εταίρων για απελευθέρωση της δυνατότητας πώλησής τους σε ξένα funds. Στα δύσκολα ζητήματα της δεύτερης λίστας προαπαιτουμένων συμπεριλαμβάνονται το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η νομοθέτηση εκκρεμοτήτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Μέσα Ιανουαρίου
Την ίδια στιγμή, η απόφαση να μετατεθεί για μετά τις γιορτές και περί τα μέσα Ιανουαρίου η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού καταδεικνύει ότι, αν και δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η κυβερνητική σταθερότητα, αν και αποδυναμωμένη, δεν απειλείται, υπάρχει ανησυχία για την «υποδοχή» που θα επιφυλάξουν οι κυβερνητικοί βουλευτές σε ένα, αντικειμενικά, δύσκολο νομοσχέδιο. 

Ενώ η κυβέρνηση εμφανιζόταν, μέχρι πρότινος, αποφασισμένη να περάσει από τη Βουλή και το ασφαλιστικό πριν από τις γιορτές, ενδεχομένως μαζί με τα προαπαιτούμενα, ώστε να αποφύγει μια κοινοβουλευτική δοκιμασία διαρκείας για τις κυβερνητικές αντοχές, τελικά επιλέγεται διαφορετικός χειρισμός, που συνδέεται και με την προσπάθεια κατευνασμού πιθανών αντιδράσεων από βουλευτές.

Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον, δεδομένου, μάλιστα, του συγκρουσιακού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις με την αντιπολίτευση.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πηγή:
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...