12 Δεκ 2015

Γενική πρόβα για ενότητα στη ΝΔ

Σε βαρύ κλίμα και με κόντρες των υποψηφίων μπαίνει στην τελική ευθεία η κούρσα για την προεδρία
«Αδιαφορία ή συνείδηση;». Η απόφαση που θα πάρουν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της Ν.Δ., θα κρίνει........
και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας από την οποία θα εκλεγεί ο επόμενος αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης. Εκτός από την αντιστροφή του κλίματος απαξίωσης, στην εβδομάδα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες της 20ής Δεκεμβρίου, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας φαίνεται ότι αναμετρούνται πάνω σε ένα κοινό διακύβευμα ενώ σήμερα γίνεται η πρόβα της κάλπης από την εταιρία Vodafone.

Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν πλέον τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνή περίγυρο, νικητής θα είναι εκείνος που θα πείσει όσους πάνε να ψηφίσουν πως είναι ο καταλληλότερος να αμφισβητήσει και να ανατρέψει την πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να διατηρήσει ενωμένη την Κεντροδεξιά, παρά τις φυγόκεντρες δυνάμεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Το κλίμα πάντως, μέσα στο οποίο διεξάγεται η προεκλογική κούρσα, δεν είναι το καλύτερο παρά τις δεσμεύσεις από όλους για χαμηλούς τόνους και διαφύλαξη της ενότητας, καθώς ορισμένοι επέλεξαν να ξεκινήσουν έναν υπόγειο πόλεμο, με διαρροές, φήμες και σενάρια που έχουν ως στόχευση συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Νέα σενάρια, ακόμη και για τη δημιουργία νέου κόμματος, πυροδοτήθηκαν και από το άρθρο-παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο www.liberal.gr υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έμπειρα στελέχη εταιριών του κλάδου αρνούνται να κάνουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα της γαλάζιας διαδικασίας, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο εκλογικό σώμα και επομένως αντιπροσωπευτικότητα του όποιου δείγματος.

Θετικό κλίμα σε όλη τη χώρα βλέπει η πλευρά Μεϊμαράκη
Δημοσκοπήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη, ωστόσο στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «μετράνε» το κλίμα από όλη τη χώρα. Με βάση αυτό, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, η υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την εκλογή από τον πρώτο γύρο, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο ούτε οι νεοδημοκράτες ούτε η παράταξη, που πρέπει να αναλάβει ξανά το ρόλο της στο πολιτικό σύστημα.

Ο ίδιος συνεχίζει να στέλνει στην προεκλογική εκστρατεία του το μήνυμα ότι μπορεί να διασφαλίσει τρία βασικά στοιχεία: εμπειρία, ενότητα και ισχυρή αντιπολίτευση. «Αυτά είναι που διασφαλίζουν και την κυβερνητική προοπτική σε ένα κόμμα εξουσίας. Η Ν.Δ. μπορεί να γίνει πάλι μεγάλη και δυνατή», σημειώνουν από το επιτελείο του.

Σχετικά με τις φήμες και τις διαρροές που στόχευαν και εναντίον του, η πλευρά του πρώην προέδρου της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι παίζει στο ανοικτό γήπεδο της πολιτικής. «Με όρους παρακμιακού πολιτικού παρασκηνίου δεν ασχολούμαστε. Απορρίπτουμε τις καμαρίλες, τον υπόγειο πόλεμο και τον εμφύλιο και για αυτό ο Βαγγέλης δεν απάντησε», σχολίαζε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του.

«Ο νεοδημοκράτης είναι αυτός που διαμορφώνει το αποτέλεσμα και σε αυτόν απευθύνομαι. Ο λόγος ανήκει στα μέλη και τα στελέχη της βάσης και σε κανένα κέντρο και χαλκείο», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μεϊμαράκης. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι να στηθούν οι κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος θα απευθύνει κάλεσμα στους νεοδημοκράτες να μετέχουν μαζικά, ώστε όπως θα λέει, «να διαμορφώσουν αυτοί το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν για τη νέα πορεία του κόμματος».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης θα συνεχίσει με περιοδείες στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει επαφές με τα στελέχη που τον στηρίζουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα δώσει και στοχευμένες συνεντεύξεις. Συνεργάτες του επαναφέρουν στη συζήτηση και το συνταγματικό κώλυμα του κ. Τζιτζικώστα να εκλεγεί βουλευτής ως το 2019, καθώς όπως λένε, μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, η Ν.Δ. δεν μπορεί να μην έχει αρχηγό μέσα στη Βουλή.

«Θέλουμε μια Ν.Δ., μεγάλη και σύγχρονη. Μακριά από τις ακρότητες και τον ακραίο φιλελευθερισμό», σημειώνουν από το επιτελείο του, διαχωρίζοντας το πολιτικό του στίγμα από τις άλλες τρεις υποψηφιότητες. «Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο ηλικιακό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδέες και η διάθεση για προσφορά. Ο Βαγγέλης εγγυάται την ανανέωση και για αυτό είναι δίπλα του η ΟΝΝΕΔ που γνωρίζει ποιος μπορεί να ανανεώσει τη Ν.Δ. με πολιτικά χαρακτηριστικά, εγγυάται και την ενότητα που διαχρονικά τη συμβολίζει», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του.

»Περιοδείες από Κυριάκο με πολιτικό… λόγο
Με στόχο να παρακινήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να πάνε στην κάλπη και να τον ψηφίσουν, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κόσμος έχει απορροφήσει την υποψηφιότητά μας. Γνωρίζει πλέον τις απόψεις μας, οπότε το στοίχημα είναι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού στη Ν.Δ.», σημείωνε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του.

Και στην εβδομάδα που απομένει ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα συνεχίσει να μιλά πολιτικά και μέσω του πολιτικού λόγου του θα προσπαθήσει να αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του. «Την επόμενη Κυριακή δεν ψηφίζουμε μόνο για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας», λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του.

Στη λογική αυτή, ο πρώην υπουργός θα συνεχίσει με περιοδείες στο Λεκανοπέδιο, στις οποίες θα προχωρά σε στοχευμένες δράσεις, ενώ θα κάνει και εμφανίσεις σε μέσα ενημέρωσης σε πανεθνικό επίπεδο. Στο επιτελείο του θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι μέσα στο δεύτερο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου, ενώ εκτιμούν ότι δεν τίθεται θέμα για το αν και οι τέσσερις υποψήφιοι φτάσουν στις κάλπες αυτής της Κυριακής.

Σχετικά με τις φήμες, τις διαρροές, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, πέρα από την παραπάνω εκτίμηση, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη λένε ότι «δεν ασχοληθήκαμε καθόλου». Σε κάθε περίπτωση πάντως, επιμένουν ότι «ο δεύτερος γύρος είναι απαραίτητος, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το καταστατικό, ακόμη και αν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι βρίσκονται κοντά σε ποσοστά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...