17 Φεβ 2016

Έρχεται μίνι φορολογικό με αλλαγές σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, μπλοκάκια και ενοίκια

Προστασία έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα,.....
αλλά και επιπλέον φόρους για όσους εισπράττουν ενοίκια, κρύβει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται και ενδεχομένως να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων του 2016, αλλά διατάξεις που θα κλείσουν τις εκκρεμότητες που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος του 2015.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται με την Τρόικα, θα αφορά:
1. στο νέο τρόπο φορολόγησης των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Προβλέπεται αύξηση των συντελεστών από το 11% που είναι σήμερα στο 13% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα, ενώ μελετάται και η καθιέρωση ενός ακόμα συντελεστή 40%-45% για ενοίκια που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ το χρόνο.

Δεδομένου ότι σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει να υπάρξει άλλη αύξηση φόρων για τα εισοδήματα του 2015, δεν αποκλείεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή για το 2016 καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ενοίκια.

2. αλλαγές στα τεκμήρια για χαμηλόμισθους, άνεργους και αμειβόμενους με «μπλοκάκι». Με τις νέες διατάξεις αναμένεται να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα φορολογηθούν για πλασματικά (τεκμαρτά) εισοδήματα με συντελεστή 26% και από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε έχουν μπλοκάκι, είτε είχαν λίγους τόκους από μία κατάθεση στην τράπεζα κλπ, όσοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών (που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ) και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και με 26% από το πρώτο ευρώ.

Αυτό όμως θα ισχύει μόνο αν το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, που αντιστοιχεί δηλαδή σε έναν μέσο φορολογούμενο με ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο.

Συγκεκριμένα η διάταξη θα προβλέπει πως στις περιπτώσεις όπου το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Προϋπόθεση εφαρμογής της κλίμακας των μισθωτών για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους είναι να μην ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Εξαιρούνται επίσης, οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Στην περίπτωση όπου το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όσοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά από τόκους καταθέσεων ή από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές) και θα πλήρωναν φόρο για πλασματικό εισόδημα, επειδή έχουν στην κατοχή τους πχ ένα αυτοκίνητο.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ακόμη πάρει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Στο νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να περιληφθεί και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση σε περισσότερες δόσεις (ή έως και οκτώ μήνες) με πρώτη δόση τον Μάιο.
Πηγή: newmoney.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...