10 Δεκ 2015

Εκπλήξεις και τομές στο νέο σύμφωνο συμβίωσης - «Εξισώνει» τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια

Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης
Σημαντικές τομές στην κοινωνική ζωή εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης,....
που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, και όχι μόνο επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης στους ομόφυλους, αλλά παρέχει και πολύ περισσότερα δικαιώματα και στα ετερόφυλα ζευγάρια που επιλέγουν το σύμφωνο αντί του γάμου.

Με το νέο σύμφωνο συμβίωσης που επεκτείνεται και στους ομόφυλους ανοίγει ο δρόμος για την αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών, φορολογικών, κληρονομικών και άλλων δικαιωμάτων

Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως για θρησκευτικούς λόγους στο πλαίσιο της διαβούλευσης (που έσπασε κάθε «ρεκόρ» με 3.224 μηνύματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους επικριτικά έως και υβριστικά για την επέκταση του συμφώνου και στους ομόφυλους), η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση των ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές, ανοίγοντας τον δρόμο για να αναγνωριστούν στα ζευγάρια του συμφώνου δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, φορολογικά κ.λπ., που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται παράλληλα διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερους κρατούμενους να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι» (μητέρες ανηλίκων με χαμηλές ποινές ή με μεγάλες που έχουν παιδιά ανάπηρα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπόδικοι στη Θεσσαλονίκη, κρατούμενοι που σπουδάζουν, όπως ο Ν. Ρωμανός), διευκολύνεται η μετακίνηση βαρυποινιτών στις αγροτικές φυλακές, ανατίθενται πειθαρχικές εξουσίες στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αυξάνονται οι θέσεις των δικαστικών λειτουργών, τροποποιούνται διατάξεις για τους δικηγόρους (τις εξετάσεις), τους συμβολαιογράφους, τους υποθηκοφύλακες.

Παράλληλα τιμωρούνται αυστηρότερα τα ρατσιστικά εγκλήματα, τα «γεύματα μίσους», ενώ ιδρύεται και Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για να χαράξει τη σχετική πολιτική.

Με το σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να διεκδικούν (όπως και σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης που υπάρχει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ενώ μέσα σε ένα 6μηνο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά και ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να έχει το ζευγάρι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, θα δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δυνατότητα σύνταξης χηρείας και μελετάται το ενδεχόμενο αναγνώρισης οικογενειακού επιδόματος (όπως ισχύει για τον γάμο), υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης κ.λπ.

Κληρονομικό δίκαιο
Η αναγνώριση από το νομοσχέδιο των οικογενειακών σχέσεων και δεσμών που συνδέουν τα δύο μέρη (όπως στον γάμο) επιτρέπει την αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων για το επώνυμο των συμβιούντων και των παιδιών τους, τη γονική τους επιμέλεια, την αναγνώριση της πατρότητας.

Παράλληλα προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων του κληρονομικού δικαίου μετά τον θάνατο αλλά και του δικαιώματος για διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου, με τη διαφορά ότι επιτρέπεται στα ζευγάρια κατά τη σύναψη του συμφώνου να παραιτούνται -εφόσον το επιθυμούν- από τη νόμιμη μοίρα (σε κληρονομιά) ή από τη διατροφή, έχοντας την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν κατά βούληση τα περιουσιακά αυτά ζητήματα.

Παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η λύση του συμφώνου, καθώς δεν αρκεί πλέον η απλή γνωστοποίηση του χωρισμού.

Το σύμφωνο θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής και ιθαγένειας -όπως ισχύει και σε άλλα κράτη-, δικαίωμα να αρνηθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ένας σύντροφος κατά του άλλου, αλλά και αναγνώριση του συντρόφου ως οικείου για ιατρικά θέματα, όπως π.χ. αυτά που προέκυψαν με τη νοσηλεία και τον θάνατο του Μ. Χατζησάββα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...