6 Δεκ 2015

Καζάνι που βράζει η ΝΔ με κόντρες κορυφής…

Οι υπογραφές των Γιάννη Πλακιωτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη βρίσκονταν κατά σειρά σε διακριτή στήλη.....
από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα κάτω από το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε προχθές η Ν.Δ. προς την κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας που ήθελαν να στείλουν ο εν ενεργεία πρόεδρος, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο τέως πρόεδρος και υποψήφιος και οι άλλοι δύο κοινοβουλευτικοί διεκδικητές της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι σαφές, ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή δεν φαίνεται αρκετή, καθώς το εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης θυμίζει καζάνι που βράζει.

Με τον πρώτο γύρο των εκλογών να διεξάγεται στις 20 Δεκεμβρίου, η τύχη του κορμού της ενότητας παραπέμπει στο λαϊκό χριστουγεννιάτικο μύθο με τους καλικάντζαρους και το πριόνι, αν λάβει κανείς υπόψη τις προθέσεις, τους σχεδιασμούς αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών από τα διάφορα γαλάζια στρατόπεδα, όχι απαραίτητα των τεσσάρων υποψηφίων.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης έχουν πάρει ήδη θέση στην επανεκκίνηση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού, με άλλους όρους πλέον, καθώς οι πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις τόσο στη χώρα όσο και στο διεθνή περίγυρο είναι ραγδαίες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, τα τέσσερα επιτελεία μετρούν κέρδη και απώλειες μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν αλλάξει και οι συσχετισμοί που υπήρχαν και επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους για τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες, επικεντρώνοντας στην επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, πίσω από το προσκήνιο της εσωκομματικής διαδικασίας, διάφορα κέντρα καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια για το μέλλον της κεντροδεξιάς, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί τελικά στη θέση του προέδρου, με στόχο είτε την ανάκτηση της εξουσίας είτε τη διάλυση της Ν.Δ. και τη δημιουργία ενός νέου ή και περισσότερων κομματικών σχηματισμών, που θα καλύπτουν το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά μέχρι το κέντρο.

«Σκληρό ροκ» από τον Βαγγέλη
«Αν αυτό που είδαμε από τον Βαγγέλη το προηγούμενο διάστημα ήταν σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ κατά της κυβέρνησης, τώρα αυτό που θα ακολουθήσει δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω», έλεγε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Ν.Δ., σχετικά με τις προθέσεις του για τις δύο εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να στηθούν ξανά οι κάλπες.

Ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, όπως υπενθύμιζαν από το επιτελείο του, ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους που από την αρχή στάθηκε κοινοβουλευτικά απέναντι στην κυβέρνηση και έφερε σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, θα συνεχίζει να κινείται πάνω στο τρίπτυχο που ακολούθησε από την αρχή: ενότητα, πολιτικά επιχειρήματα και αναδιοργάνωση της παράταξης. «Αυτό το τρίπτυχο μπορεί να εγγυηθεί την κυβερνητική προοπτική που είναι και το ζητούμενο για την παράταξη», σημείωναν οι ίδιοι.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης στις επόμενες ημέρες, εκτός από τις μεγάλες συνεντεύξεις που θα δώσει σε πανεθνικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, θα συνεχίσει τις περιοδείες του, ρίχνοντας το βάρος στο Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφθεί και περιοχές στις οποίες δεν πρόλαβε να πάει το προηγούμενο διάστημα.

Αντίπαλος η κυβέρνηση, η θέση του Κυριάκου

Με συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα, περιοδείες και ομιλίες σε όλη τη χώρα συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις μέρες που απομένουν μέχρι την 20ή Δεκεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί περιοχές της χώρας όπου δεν πρόλαβε να βρεθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως τη Χίο, τη Δράμα, τη Χαλκιδική, τον Πύργο και την Αρτα, ενώ πέρασμα θα κάνει ξανά από τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση την τελευταία εβδομάδα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, θα επιμείνει στα πολιτικά επιχειρήματα και στην ανάπτυξη πολιτικών θέσεων, καθώς «εχθρός είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, που οδηγούν τη χώρα στα βράχια». Στη λογική αυτή ο πρώην υπουργός δεν θα μπει σε καμία διένεξη με τους ανθυποψηφίους του για την ηγεσία της Ν.Δ., καθώς εκτιμάται ότι αν κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, οι πολίτες που στενοχωρήθηκαν και ενοχλήθηκαν από το φιάσκο, θα το σκεφτούν και θα έλθουν ξανά στις κάλπες.

Για το θέμα της συναίνεσης, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη τονίζουν πως «Τσίπρας και υπευθυνότητα, επομένως και συνεννόηση, είναι έννοιες ασύμβατες», αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεύμα συμμετοχής θέλει ο Τζιτζικώστας

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αν και το χρονικό διάστημα που απομένει είναι μικρό, δεν θα περιορίσει τις περιοδείες του και την επικοινωνία του με τους πολίτες, επισκεπτόμενος και αυτός περιοχές της Ελλάδας όπου δεν είχε προλάβει να πάει, ενώ θα επιμείνει επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που είναι και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

Οπως σημείωνε στενός συνεργάτης του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο κ. Τζιτζικώστας, στην επανεκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, κάνει ουσιαστική στροφή στην εκστρατεία του, επικεντρώνοντας πιο έντονα στα πολιτικά επιχειρήματα. Σχετικά με το θέμα της συναίνεσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας λέει όχι στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα, μην αποκλείοντας συμμετοχή της Ν.Δ., αν ο ίδιος εκλεγεί, σε μια οικουμενική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του.

Εκστρατεία Αδώνιδος με ενωτικό προφίλ
Με κάθετη αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που καλεί τους άλλους υποψηφίους να απαντήσουν δημόσια αν κάποιος θέλει να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα συνεχίζει να κινείται έντονα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και με την κατάθεση ερωτήσεων προς τους υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Περιοδείες σε όλη τη χώρα ξεκινά και ο κ. Γεωργιάδης, με αφετηρία το Στρατώνι Χαλκιδικής όπου παραβρέθηκε στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου και προστάτιδας της περιοχής και των μεταλλωρύχων. Μιλώντας με πιο «λαϊκή» γλώσσα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι «το μήνυμα που πάντοτε θέλω να στέλνω, είναι ότι θα βοηθήσουμε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα να καρποφορήσουν και δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει τα σπίτια αυτών των ανθρώπων».
Το πλήρες ρεπορτάζ στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (6/12/2015)
Κατερίνα Κατσαβού
Πηγή:e-typos 
NewsRoom mykonosticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...