4 Δεκ 2015

Κέρι: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση, στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θέλησε να δώσει........
το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και στην υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, με κλειδί τον ενεργειακό τομέα. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Η συνάντηση Κοτζιά- Κέρι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, αλλά επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί

πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον 'Ασαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την χθεσινή επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά. Ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Συνάντηση με Τσίπρα στο Μαξίμου
Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή και πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κέρι από την πλευρά του είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, ενώ πρόσθεσε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στν πειοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εξεύρουμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Επίσκεψη Κέρι στην ΜΚΟ «Μέλισσα» Ο Τζον Κέρι, προέβη σε μία συμβολική κίνηση στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αθήνα, με σκοπό να καταδείξει το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Επισκέφθηκε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μέλισσα», η οποία δραστηριοποιείται γύρω από ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας στη οδό Φερών , λίγα μέτρα από την πλατεία Βικτωρίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με τους ιδρυτές αλλά και με το προσωπικό υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξήρε το έργο της οργάνωσης.

«Σπουδαία δουλειά από τους εγκατεστημένους μετανάστες και τους εθελοντές στη “Mέλισσα”, βοηθώντας τους νεοαφιχθέντες μετανάστες», έγραψε χαρακτηριστικά.
John Kerry ✔ @JohnKerry
Great work by resettled migrants & volunteers at Melissa organization helping newly arrived migrants in #Greece.
1:26 PM - 4 Dec 2015
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...