12 Δεκ 2015

Στη Βουλή τα "κόκκινα" δάνεια, πέρασαν διατάξεις για ενέργεια και ΕΣΠΑ

Στον… δρόμο για τη Βουλή βρίσκεται το "εφαρμοστικό" πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα "κόκκινα" δάνεια και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο........
Παράλληλα, το δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο έχουν πάρει πολλές "λοιπές" διατάξεις που αποτελούν επίσης προϋποθέσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Αριθμό ΦΕΚ έχει ήδη πάρει η σύσταση και συγκρότηση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αλλά και οι διατάξεις για τον Διαχειριστή Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επίσης να ολοκληρώσει και τις εφαρμοστικές διατάξεις για τον Ν. Κατσέλη, τα "ρυθμισμένα" επαγγέλματα και άλλα πεδία των 13 προαπαιτούμενων.

Πολυνομοσχέδιο
Όσο για το "βαρύ" πυροβολικό" του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, στόχος είναι να ψηφισθεί την Τρίτη ώστε, αφού "μελετήσουν" το περιεχόμενό του οι θεσμοί, να συντάξουν εισήγηση προς το EWG. Οι επιτελείς του EWG αναμένεται να συνεδριάσουν- όπως ανέφερε χθες το διαπραγματευτικό δίδυμο των υπουργών Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη – την προσεχή Τετάρτη.

Τελικός στόχος η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως την προσεχή Παρασκευή.Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τις διατάξεις για το δημόσιο με τους υπουργούς χθες να αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Επίσης περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την πώληση "κόκκινων δανείων" με εξαίρεση τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, καθώς και τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (για τα οποία θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου).

Σε ΦΕΚ ΛΑΓΗΕ και μεγάλα έργα ΕΣΠΑ Ο ορισμός της Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε - ΛΑΓΗΕ Α.Ε. - ως αρμόδιος "Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας" (NEMO), προβλέπεται από απόφαση του αρμόδιου υπουργού που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. ¨Όπως αναφέρεται στόχος είναι η εκτέλεση της ενιαίας σύζευξης επόμενης ημέρας και ενιαίας ενδοημερήσιας σύζευξης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222. Η θητεία της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. ορίζεται για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Αριθμό ΦΕΚ πήρε και ένα άλλο προαπαιτούμενο, η σύσταση και συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής. Με στόχο, όπως αναφέρεται, την ανάγκη άμεσης σύστασης και λειτουργίας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής για την έγκριση και τη συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης σχεδίων δράσης και τη διασφάλιση της έγκαιρης λήψης των απαραίτητων αποφάσεων για μεγάλα έργα υποδομής.

Θα μετέχει ως συντονιστής ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής θα πραγματοποιεί:

1. Έγκριση σχεδίων δράσης.

2. Συστηματική παρακολούθηση των εγκριθέντων και εκπονούμενων σχεδίων δράσης.

3. Εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργήσουν καθυστερήσεις.

4. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των καθυστερήσεων.

5. Προώθηση διοικητικών πράξεων ή και νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για αντιμετώπιση προβλημάτων.

6. Επικαιροποίηση / αναθεώρηση σχεδίων δράσης, εφόσον απαιτείται.

Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα σχέδια δράσης:
α) των συμβάσεων παραχώρησης για τους πέντε αυτοκινητόδρομους και της ολοκλήρωσης της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, έγκριση και παρακολούθηση σχεδίου δράσης είναι:

αα) "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Εκμετάλλευση, Λειτουργία και Συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα − Κόρινθος –Πάτρα – Πύργος − Τσακώνα" (Ολυμπία οδός).

ββ) "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Εκμετάλλευση, Λειτουργία και Συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός − Κλειδί".

γγ) "Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση – λειτουργία − συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)".

δδ) "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Εκμετάλλευση, Λειτουργία και Συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (ΑΚ Μεταμόρφωσης) − Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι − Χαλκίδα".

εε) "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Εκμετάλλευση, Λειτουργία και Συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Τρίπολη − Σπάρτη".

στστ) Ολοκλήρωση κατασκευής 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης,
β) των έργων που αφορούν σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων:
αα) Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.

ββ) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
γγ) Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών απόβλητων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου.

δδ) Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Σερρών.

εε) Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμων Ραφήνας − Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.

"Όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της. Οφείλουν επίσης να παρέχουν σ’ αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της" αναφέρεται στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Δήμητρα Καδδά 
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...