13 Δεκ 2015

Το δημοκρατικό μέτωπο έκλεισε το δρόμο στη Μαρίν Λεπέν

Καμία περιφέρεια δεν φαίνεται να κερδίζει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα exit poll.......
Καμία περιφέρεια δεν φαίνεται να κερδίζει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll.

Η αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή ενίσχυσε όπως όλα δείχνουν το «δημοκρατικό μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά.Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν μετά την απόσυρση των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε δύο από τις περιφέρειες και την έκκληση του κόμματος προς τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες και να μην στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ κερδίζει 5 περιφέρειες, ενώ 5 περιφέρειες κερδίζει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. Στις υπόλοιπες τρεις περιφέρειες το αποτέλεσμα ανάμεσα στους σοσιαλιστές και τους ρεπουμπλικάνους είναι ακόμη ανοικτό. 

Ειδικότερα, οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι φαίνεται να έρχονται πρώτοι στις περιφέρειες Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), Nord, Grand Est, Rhone-Alpes και Pays Loire. 
Το Εθνικό Μέτωπο δεν καταφέρνει να κερδίζει κανέναν από τους τρεις στόχους του που ήταν οι περιφέρειες Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d’Azur και Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine. 
Το Ρεπουμλικανικό κόμμα κέρδισε το 57.5% των ψήφων στο Βορρά όπου υποψήφια ήταν η ίδια η Μαρίν Λεπέν, η οποία έλαβε ποσοστό 42.5%. Στην περιφέρεια PACA, η ανιψιά της Λεπέν, Marion-Marechal έλαβε ποσοστό 45.5% ενώ ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έλαβε 54.5%. 

Βαλς: Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει παρέλθει
Ο κίνδυνος που θέτει η ακροδεξιά δεν έχει παρέλθει, ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Δεν ξεχνάω τα αποτελέσματα της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο, πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός. 

Σαρκοζί: Δεν ξεχνάμε τον πρώτο γύρο
Από τη μεριά του ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για άρνηση συμβιβασμού με τα άκρα και τόνισε την ανάγκη ενότητας μέσα στη ρεπουμπλικανική οικογένεια, μια ενότητα με το κέντρο.
«Αυτή η κινητοποίηση των γάλλων ψηφοφόρων για τον δεύτερο γύρο δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις προειδοποιήσεις που απευθύνθηκαν σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στον πρώτο γύρο», τόνισε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα που είχε το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο.

Λεπέν: Θα είμαστε η κύρια αντιπολίτευση
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η άνοδος του εθνικού ρεύματος είναι ανυποχώρητη, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των exit poll η Μαρίν Λεπέν και πρόσθεσε: «Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των περιφερειακών εκπροσώπων μας θα είμαστε η κύρια αντιπολίτευση». «Κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ζήτω η Γαλλική Δημοκρατία. Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η Γαλλία», δήλωσε η Λεπέν. 

Τι ανέφερε νωρίτερα το TheTOC:
Στις κάλπες προσέρχονται οι γάλλοι πολίτες από το πρωί για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, προσπαθώντας να «ξορκίσουν» το φάντασμα της ακροδεξιάς που πλανάται στον αέρα μετά τα εντυπωσιακά ποσοστά που σημείωσε την περασμένη Κυριακή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Η σημερινή εκλογή αναμέτρηση θεωρείται από πολλούς το τελευταίο crash-test των κομμάτων πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαϊου του 2017, με το βασικό διακύβευμα της κάλπης να αφορά το αν η πρωτοκαθεδρία της Μαρίν Λεπέν θα αποτραπεί ή θα επιβεβαιωθεί. 
Ενισχυμένο από το κλίμα φόβου λόγω της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα, 
συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 27,7% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Ρεπουμπλικάνους του Νικολά Σαρκοζί με 26,8% και στην τρίτη τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ με 23,3%. 
Αλλά το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει σε καμιά από τις 13 περιφέρειες στον σημερινό δεύτερο γύρο.

Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti socialiste, PS) να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες όπου έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το FN, μία στον βορρά, όπου είναι υποψήφια η ίδια η Λεπέν, και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. 

Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να προειδοποιεί μάλιστα ότι η χώρα κινδυνεύει με «εμφύλιο» αν το FN βρεθεί στην εξουσία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η έκκλησή του PS υπάρχουν πιθανότητες να εισακουστεί από τους υποστηρικτές του.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν έγιναν σε όλες τις περιφέρειες και ορισμένες από αυτές, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, έδειξαν πολύ μικρές διαφορές στις προθέσεις ψήφου, συχνά εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

«Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Ζοέλ Γκομπέν, ειδικός στην άκρα δεξιά, «είναι ότι θα πρόκειται για πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση». Οι άγνωστες μεταβλητές είναι πολλές, με κυριότερη τη συμμετοχή, εξήγησε. Μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα την περασμένη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη βορειοανατολική περιφέρεια Αλσατίας-Καμπανίας-Αρδεννών-Λορένης, όπου ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δεν υπάκουσε στη γραμμή του κόμματός του να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο.

Η σημερινή διαδικασία χαρακτηρίζεται πρόβα και για τους τρεις υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές του 2017—τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί και τη Λεπέν.
Το FN ουδέποτε άσκησε την εξουσία σε κάτι μεγαλύτερο από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, και η κατάκτηση μιας περιφέρειας ίσως αποτελέσει κλειδί στην προσπάθειά του να πείσει τους Γάλλους ότι μπορούν να του αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για τον Σαρκοζί, ο οποίος ήλπιζε σε μια σαρωτική νίκη, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν μεγάλη απογοήτευση και τον αποδυναμώνει στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών. Το πόσες περιφέρειες θα κερδίσει το κόμμα του ίσως κρίνει πολλά στην διένεξη μέσα στο ισχυρότερο κόμμα της γαλλικής δεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα στις 21 από τις 22 περιφέρειες (πολλές ενοποιήθηκαν πριν από αυτές τις εκλογές) είναι βέβαιο ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Για τον Μπρινό Ζανμπάρ του ινστιτούτου OpinionWay, το FN θα κερδίσει «από 0 ως 5» περιφέρειες σήμερα. «Μία, είναι σχεδόν σίγουρο», εκτίμησε ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί της εταιρείας δημοσκοπήσεων Harris Interactive.
Από τα 44,6 εκατ. των Γάλλων που καλούνται να ψηφίσουν, ο ένας στους δύο και τα δύο τρίτα των νέων (18-24 ετών) εκφράζει απαρέσκεια για την πολιτική και απείχε στον πρώτο γύρο.
Πηγή: thetoc.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...