2 Δεκ 2015

Όλα για το νέο πόθεν έσχες

Μια νέα ημέρα έχει ξημερώσει από χθες στο μέτωπο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία οι φορολογούμενοι καλούνται.....
να δηλώσουν επίσημα τα μετρητά που διακρατούν στο σπίτι τους ή στην τραπεζική τους θυρίδα καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα, όπως είναι τα έργα τέχνης, τα κοσμήματα, τα πολύτιμα μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι.

Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το νέο ηλεκτρονικό πόθεν έσχες και, όπως τονίζουν έμπειροι φοροτεχνικοί, αποτελεί τον προάγγελο της μορφής και του περιεχομένου του περιουσιολογίου το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι δηλώνοντας και αυτοί τα μετρητά και τα πολύτιμα αντικείμενα που διαθέτουν.

Ειδικότερα:
- Τη νέα Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης θα πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι που αναφέρονται στον νόμο 3213 του 2003, όπως οι υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι, εκδότες, δικαστικοί και ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

- Η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στο Taxisnet με τους κωδικούς εισόδου στο σύστημα που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής τους δήλωσης

- Ειδικά για την πρώτη δήλωση, θα δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου και όχι μόνο οι μεταβολές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στη δήλωση θα πρέπει να αναγραφούν και τα μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος εφόσον ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα που διαθέτουν, όπως κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα, έργα τέχνης εφόσον η συνολική τους αξίας ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Τα όρια αυτά ισχύουν ανά νοικοκυριό.

- Η ηλεκτρονική εφαρμογή για το 2016 πρόκειται να ανοίξει στο Taxisnet την 1η Ιανουαρίου 2016 και σε αυτήν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν την συνολική περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και τις μεταβολές στην περιουσία τους που έγιναν εντός του 2015.

- Για τη διευκόλυνση της συμπλήρωσης, η εφαρμογή θα μπορεί να αντλήσει αυτόματα στοιχεία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας από τις σχετικές δηλώσεις Ε1 και Ε9 που έχουν υποβάλλει οι φορολογούμενοι.

- Στις περιπτώσεις που εντός του ίδιου έτους ο φορολογούμενος απέκτησε αλλά και μεταβίβασε κάποιοι περιουσιακό στοιχείο, όπως ακίνητο ή ΙΧ ή σκάφος αναψυχής, τότε στη δήλωση πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλωθούν και οι δυο μεταβολές.
Σπύρος Δημητρέλης
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...