2 Δεκ 2015

Σε αχαρτογράφητα νερά η ελληνική κρουαζιέρα λόγω Τουρκίας

Σε άγνωστα νερά φαίνεται να οδηγείται ο κλάδος της ελληνικής κρουαζιέρας, με τα ζητήματα της ασφάλειας.........
στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, αλλά και την κατάσταση στην Αίγυπτο, να ρίχνουν τη "σκιά” τους και στους ελληνικούς προορισμούς.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα παράγοντες από το χώρο της κρουαζιέρας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σε συνδυασμό με το φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τα συνδυαστικά πακέτα κρουαζιέρας με την Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία τους πως ελληνικοί προορισμοί κοντά στα τουρκικά παράλια (που περιλαμβάνονται στο ίδιο πακέτο κρουαζιέρας, όπως για παράδειγμα Ρόδος και Κουσάντασι) ίσως αποκλειστούν την επόμενη σεζόν ή τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Στελέχη της αγοράς τονίζουν ακόμη, πως η χρονιά που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η οποία δεν συμβαδίζει με την αύξηση που έχει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Παράγοντες από τον κλάδο της κρουαζιέρας αναφέρουν επίσης πως ήδη η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει παγώσει τα επενδυτικά σχέδια αρκετών ομίλων. Την ίδια ώρα, εκτιμούν πως η "ευαίσθητη” αμερικανική αγορά είναι ίσως η πρώτη που θα επηρεαστεί, καθώς υπό το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης, πολλοί πελάτες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους να επισκεφτούν όχι μόνο προορισμούς της Μεσογείου, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.
Μια ενδεχόμενη υστέρηση από την αμερικανική αγορά εκτιμάται όμως πως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουριστικό τζίρο, αφού οι Αμερικανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ελληνική περίπτωση τα ποσοστά των αφίξεων είναι ανοδικά την τελευταία διετία. Είναι ενδεικτικό πως μόνο φέτος, μέχρι και τον Οκτώβριο, οι αεροπορικές αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 35,3% .

Υπάρχει εντούτοις και μια διαφορετική παράμετρος. Επιχειρηματίες της κρουαζιέρας εξηγούν ότι σε περίπτωση που οι εταιρείες κρουαζιέρας μειώσουν τα προγράμματά τους προς την Τουρκία, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, επεκτείνοντας τις συνέργειές της με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Ιταλία.
Ωστόσο η προοπτική αυτή προϋποθέτει μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα και στοχευμένες δράσεις προώθησης του ελληνικού προϊόντος, διαφορετικά και οι ελληνικοί προορισμοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των προγραμμάτων.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή: capital.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...