20 Νοε 2015

Τουρισμός, απασχόληση και αμοιβές: Οι μύθοι που καταρρίπτει το ΚΕΠΕ

Η κατάρρευση των μύθων τείνει να εξελιχτεί σε σύνηθες φαινόμενο, την χρονιά που διανύουμε. Ορισμένοι ακόμα που πέφτουν με βρόντο αφορούν τον τουρισμό. Είναι όλη αυτή η ρητορική..... για την δήθεν μειωμένη συμμετοχή του τουρισμού στην απασχόληση, για τις καθολικά εξαθλιωμένες αμοιβές στον κλάδο και το εισόδημα που φεύγει στο εξωτερικό από την απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων.
Σχεδόν όλους αυτούς μύθους του απαντάει, όχι κάποιος επιχειρηματικός φορέας, αλλά το επίσημο συμβουλευτικό όργανο του Κράτους το ΚΕΠΕ, σε σχετική του μελέτη.

Μύθος 1ος: Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν ενσωματώνουν την αύξηση των εσόδων στο μισθολογικό κόστος εργασίας
ΚΕΠΕ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013.

Μύθος 2ος: Οι αμοιβές στον τουρισμό είναι στα επίπεδα του κατώτερου μισθού
ΚΕΠΕ: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1.000 ευρώ (!)

Μύθος 3ος: Η έκταση της «μαύρης» εργασίας είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει τα έσοδα από εισφορές
ΚΕΠΕ: Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ, ήτοι, το 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού.

Μύθος 4ος: Στα ξενοδοχεία απασχολούνται κυρίως αλλοδαποί και οι αμοιβές χάνονται από την οικονομία.
ΚΕΠΕ: Το συντριπτικό ποσοστό των αμοιβών των απασχολούμενων στα καταλύματα παραμένει στη χώρα. Ειδικότερα, το έτος 2014, οι απασχολούμενοι μη κάτοικοι Ελλάδος αντιστοιχούσαν, κατά μέσο όρο, στο 16,1% του εποχικού προσωπικού και μόλις στο 3,9% του μόνιμου προσωπικού των καταλυμάτων της χώρας. Ως εκ τούτου, το ποσοστό της διαρροής στο εξωτερικό του εισερχόμενου εισοδήματος (από αλλοδαπούς τουρίστες) λόγω δαπανών μισθοδοσίας σε μη κατοίκους Ελλάδος ανήλθε μόλις στο 0,6% του συνολικού εισερχόμενου εισοδήματος (ΚΕΠΕ, 2015).

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μικρότερη το 2015 και θα διαμορφωθεί στο 0,3% από 2,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προυπολογισμού και έως και -4% που εκτιμούσαν διεθνείς οργανισμοί μετά την επιβολή των capital controls. Η εκτίμηση του βασικού συμβουλευτικού οργάνου του Κράτους είναι ότι η οικονομία «κράτησε» το τρέχων έτος λόγω του τουρισμού.

Στην ίδια έκδοση το ΚΕΠΕ, σε μελέτη του βλέπει δύσκολο να απορροφήσει ο κλάδος την φορολογική επιδορομή που δέχτηκε το 2015, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση στις τουριστικές περιοχές. Συγκεκριμένα, παρατηρεί ότι στις περιφέρειες όπου η απασχόληση εξαρτάται από τον τουρισμό όπως του Νοτίου Αιγαίου (65%), των Ιονίων Νήσων (55%) και της Κρήτης (45%), οι φορολογικές, ρυθμιστικές, επενδυτικές και άλλες πολιτικές που σχετίζονται με τον τουρισμό και, ιδιαίτερα, επηρεάζουν τη διαμονή των τουριστών, αναμένεται να έχουν πολύ σημαντικότερες επιδράσεις στην απασχόληση ή/και την ανεργία στις Περιφέρειες αυτές, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. 
Λέει δηλαδή ανοιχτά ο επίσημος σύμβουλος του Κράτους, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και συνολικά στο τουριστικό πακέτο, θα φέρει ανεργία στις τουριστικές περιοχές. Παρεπιπτώντος και η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελληνικό και το εισαγόμενο κρασί, πάλι τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν  θα πλήξει.
Πηγή: tornosnews.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...