23 Νοε 2015

11 Ιδέες για να Διατηρήσετε τη Θετική σας Στάση

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος 
Γκρινιάρης, κατσούφης, ξινός άνθρωπος; Ευχαριστώ, δε θα πάρω! Και όπως εσείς βλέπετε έτσι κάποιους, έτσι.....
σας βλέπουν κι εσάς (αν είστε έτσι!). Η θετική στάση ζωής δίνει ποιότητα στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις μας αλλά και μας βοηθάει να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Να πώς να έχουμε θετική στάση ζωής!

1. Οι λέξεις διαμορφώνουν τις σκέψεις μας
Μήπως όταν σας ρωτάνε «πώς είσαι;» απαντάτε με εκείνο το συγκαταβατικό και μίζερο «εε, ας τα λέμε καλά;». Διαγράψτε το! Οι λέξεις διαμορφώνουν το πώς σκεφτόμαστε και το πώς φερόμαστε! Δοκιμάστε να αλλάξετε τη μίζερη φράση με ένα «είμαι πολύ καλά!» «σούπερ!» ή κάτι ανάλογα θετικό. Θυμηθείτε, η ζωή είναι ωραία, παρά τις δυσκολίες της!

2. Οι σκέψεις μας καθορίζουν την πραγματικότητά μας
«Αυτό είναι δύσκολο, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου για να πετύχω» σε αντίθεση με το «Αδύνατον! Δεν πρόκειται να τα καταφέρω ποτέ!»: σκεφτείτε κάτι που έχετε να κάνετε και αντιδράστε σε αυτό αρχικά με την πρώτη πρόταση και στη συνέχεια με τη δεύτερη. Τι παρατηρείτε; Ότι όταν λέτε «δεν μπορώ» το πιστεύετε και επίσης δεν κινητοποιήστε να κάνετε το οτιδήποτε. Αντίστοιχα, όταν κανείς λέει «τα πράγματα είναι χάλια» και άλλες αντίστοιχες σκέψεις, χρωματίζει τον κόσμο του αρνητικά και δεν κάνει τίποτα για να βρει λύσεις και τρόπους διαχείρισης σε ότι είναι δύσκολο ή άσχημο. Έτσι, όταν μας συμβαίνει κάτι, έχουμε τη δύναμη να αποφασίσουμε αν είναι κάτι που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το δούμε θετικά ή αν είναι κάτι αρνητικό. Έτσι, ένας χωρισμός μπορεί να είναι λόγος για θρήνο και τελμάτωση ή να το δει κανείς σαν ευκαιρία να κάνει μια νέα, καλύτερη σχέση.

3. Ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά
Αν είστε σαν τον περισσότερο κόσμο, κλείνετε το ξυπνητήρι, κλείνετε τα μάτια, μουρμουρίζετε που έχετε πρωινό ξύπνημα και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι έχετε ήδη αρνητική διάθεση! Δοκιμάστε να βάλετε το αγαπημένο σας τραγούδι, να σκεφτείτε κάτι όμορφο και να χαμογελάσετε πλατιά, ακόμα και αν δεν το πολυεννοείτε! Δοκιμάστε και θα δείτε τη διαφορά που θα κάνει αυτή η αλλαγή στη μέρα σας!

4. Δώστε στο μυαλό σας θετική τροφή
Βιβλία, άρθρα, φωτογραφίες, άνθρωποι, οτιδήποτε έχει ένα θετικό μήνυμα αγκαλιάστε το και βάλτε το στη ζωή σας! Αναζητήστε το θετικό και βάλτε το στη ζωή σας! Τόσο απλά.

5. Ενδορφίνες! Το "φάρμακο" της χαράς που παράγει ο οργανισμός
Βάλτε άσκηση στη ζωή σας! Περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, η κίνηση και η άσκηση πυροδοτούν έναν φυσικό μηχανισμό στον οργανισμό και έτσι παράγονται ενδορφίνες, οι φυσικές ορμόνες της χαράς.

6. Γνωρίστε θετικούς ανθρώπους…
Και κάνετε παρέα μαζί τους! Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή του πανεπιστημίου Yale N. Xρηστάκη στα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων, η υγεία και η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων τείνει να επηρεάζεται από τους φίλους τους. Έτσι, το ‘δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι’ ισχύει, και, κάνοντας παρέες με θετικά άτομα γινόμαστε κι εμείς πιο θετικοί.

7. Μάθετε να κάνετε θετικά σχόλια
Πέστε μια καλή κουβέντα, δείξτε ότι εκτιμάτε τον άλλον, κάντε ένα θετικό σχόλιο και δημιουργήστε ένα θετικό κλίμα γύρω σας. Παρατηρήστε πώς αλλάζουν οι άνθρωποι γύρω σας όταν χαμογελάτε και λέτε θετικά πράγματα.

8. Παίρνετε αυτό που επιλέγετε!
Τόσο απλά και αληθινά! Αν διαλέγετε αρνητικότητα, θα πάρετε και αρνητικότητα! Αν διαρκώς βλέπετε ειδήσεις, καταστροφές και προβλήματα, αν διαρκώς συζητάτε για άσχημα πράγματα, αν συνεχώς κάνετε αρνητικές σκέψεις, μην απορείτε γιατί δεν υπάρχει τίποτα θετικό στη ζωή σας! Αλλάξτε τις παραστάσεις που προσλαμβάνετε, τις συζητήσεις και τις σκέψεις σας και η ζωή σας θα γίνει πιο θετική.

9. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θέλετε να έχετε θετική στάση ζωής
Ακόμα και τα θετικά άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στεναχωριούνται, ζορίζονται ή τους έρχονται αρνητικές σκέψεις! Μάθετε να μιλάτε θετικά στον εαυτό σας, να βλέπετε την καλή πλευρά των πραγμάτων, να αποδέχεστε το πώς νιώθετε αλλά με ψυχραιμία να το αλλάζετε όταν είναι αρνητικό και να χτίζετε στα θετικά.

10. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα καλά στη ζωή σας και να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη
Θυμάστε πόσα καλά μικροπράγματα συνέβησαν μέσα στη μέρα σας; Πιθανότητα όχι, επειδή δεν τα προσέξατε, τα θεωρήσατε πολύ μικρά, δεδομένα και τα προσπεράσατε. Επίσης, ο άλλος λόγος που δεν τα προσέξατε είναι επειδή επικεντρώσατε την προσοχή σας σε κάτι αρνητικό. Έτσι, καταλήγει κανείς να έχει λογιστικό πρόβλημα στο βιβλίο της ζωής: καταγράφονται όλα τα αρνητικά, τα στραβά και τα ανάποδα, αλλά όχι τα θετικά. Πώς να έχετε λοιπόν θετική στάση, αν δεν έχετε ευγνωμοσύνη για τα καλά;

11. Γεμίστε τις μπαταρίες σας
Κάθε μέρα κάνετε κάτι όμορφο και θετικό για τον εαυτό σας, όσο μικρό και αν είναι αυτό! Κάνετε περισσότερα πράγματα από αυτά που αγαπάτε και εκτιμήστε τη ζωή που έχετε!
Πηγή:greekpsychologypages
Newsroom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...