29 Νοε 2015

Το «τρίγωνο» του πολέμου και ο τρόμος στην Ευρώπη

Τα σχέδια της Μόσχας για τη Συρία και ο οικονομικός αποκλεισμός της Άγκυρας
Σε πολιτικό τοκ-σόου της ρωσικής τηλεόρασης, οι σχολιαστές στο πάνελ συνέκριναν.....
την κατάρριψη του μαχητικού Σουχόι με τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας Φερδινάνδου στο Σεράγεβο, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ανάψει ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Είναι υπερβολικό να μιλήσει κανείς για την αφορμή ενός νέου πολέμου -ουδείς έμπειρος αναλυτής υποστήριξε κάτι τέτοιο- όμως η ρητορική μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας παραπέμπει σε πολεμικό κλίμα, το οποίο συντηρείται με έμφαση στις δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν.

Τις μέρες που ακολούθησαν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία με τη δικαιολογία ότι εισήλθε για λίγα δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της Τουρκίας -γεγονός που αμφισβητείται από τη ρωσική πλευρά- η ρωσοτουρκική αντιπαράθεση κορυφώθηκε.

Το Κρεμλίνο αρνείται να υποχωρήσει απαιτώντας την επίσημη συγγνώμη της Αγκυρας για την κατάρριψη του αεροσκάφους, απορρίπτοντας τις μικρές προσπάθειες προσέγγισης εκ μέρους της Τουρκίας και το αίτημα της προεδρίας Ερντογάν για απευθείας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Η αντιπαράθεση εισήλθε και σε προσωπικό επίπεδο, με τους προέδρους Ρωσίας και Τουρκίας να ανταλλάσσουν προκλητικές δηλώσεις και κατηγορίες. 
Η «κόντρα» μεταξύ των δύο δυνάμεων -της παγκόσμιας και της περιφερειακής- ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στις οικονομικές και στρατιωτικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν γίνει πολύ στενές, αλλά και στην αποτελεσματικότητα ολόκληρου του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, που μάχεται τους τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία.

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους εντάσσεται στο «σκληρό πόκερ» που παίζει εδώ και 4 χρόνια η Τουρκία με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο Ερντογάν επέμεινε στην ορθότητα της τουρκικής πράξης, παρά το γεγονός ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ έσπευσαν να υποστηρίξουν με θέρμη την Τουρκία – περιορίστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις αποφεύγοντας να παρέμβουν υπέρ της Αγκυρας. «Και σήμερα να γινόταν παραβίαση, θα κάναμε ακριβώς το ίδιο. Η Ρωσία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας τη Μόσχα: «Μην παίζετε με τη φωτιά»!

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να τραβά το σχοινί γνωρίζοντας ότι η πολιτική αυτή έχει, εσωτερικά τουλάχιστον, καλό αποτέλεσμα. «Aν σήμερα γίνονταν εκλογές το AKP δεν θα έπαιρνε 49,4% αλλά τουλάχιστον 60%», δήλωνε διευθυντής τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Πράγματι, σε συνομιλίες με Τούρκους
πολίτες, οι περισσότεροι δήλωναν υπερήφανοι για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Γεγονός είναι πως η «πολεμική» αυτή κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών οξύνει το εθνικιστικό αίσθημα των λαών. Στη Μόσχα, πολλοί Ρώσοι διαδήλωναν εναντίον των Τούρκων και έριχναν πέτρες τις προηγούμενες μέρες στα τζάμια της τουρκικής πρεσβείας αλλά και εναντίον κτιρίων όπου στεγάζονται τουρκικές επιχειρήσεις.

«Μην παρασύρετε τη χώρα μας στο βούρκο της Μέσης Ανατολής. Ο,τι συνέβη με το αεροσκάφος είναι έργο της πολιτικής σας… Κάποιοι ονειρεύονταν να φτάσουν στη Δαμασκό, αλλά αντί να συμβεί αυτό ήρθαν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγορώντας με άμεσο τρόπο την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.

Τουρκμένοι και Κούρδοι

Την επομένη της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η συνεχής παροχή βοήθειας στους Τουρκμένους της Συρίας από την Αγκυρα, που ενοχλεί τους Ρώσους, οι οποίοι με τη σειρά τους βομβαρδίζουν τις περιοχές στις οποίες κατοικούν. «Για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία δεν ευθύνεται η παροχή βοήθειας προς τους Τουρκμένους που δέχονται πίεση από τη Ρωσία και τον Ασαντ. 
Μέσω των Τουρκμένων, τους οποίους βοηθά και εξοπλίζει, η Αγκυρα προσπαθεί να μειώσει την περιοχή ελέγχου των Κούρδων, να ασκήσει πίεση στον Ασαντ και να έχει περισσότερο λόγο εντός της Συρίας. Αυτό είναι το ζήτημα», σχολιάζει η έμπειρη πολιτική αναλύτρια της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» Νουράι Μερτ.

Η τουρκική πολιτική εστιάζεται στην παρεμπόδιση της δημιουργίας κουρδικής ζώνης σε όλη τη Βόρεια Συρία η οποία θα γειτονεύει με την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πως η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας (PYD) να περάσουν δυτικά του Ευφράτη, καθώς αν συμβεί αυτό τα δύο κουρδικά καντόνια, το δυτικό και το ανατολικό, θα ενωθούν.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...