26 Νοε 2015

Συσκέψεις Πλακιωτάκη με τους υποψήφιους Αρχηγούς, ενόψει Συμβουλίου Αρχηγών

Με ένα κύκλο συνεννοήσεων με τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, μη εξαιρουμένων ενδεχομένως και........
των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά και των αρμόδιων τομεαρχών του κόμματος θα επιδιώξει ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης να διαχειριστεί την πρόκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που ζήτησε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης, που βρέθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. μετά την πολεμική που προκάλεσε το εκλογικό φιάσκο της περασμένης Κυριακής, καλείται όχι μόνον να διαχειριστεί μία κρίσιμη συγκυρία αλλά και την επιδίωξη του κ. Αλ. Τσίπρα να εκμεταλλευτεί το «κενό εξουσίας» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις, εμφανώς, αποκλίνουσες προσεγγίσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ εις ότι αφορά τη στάση απέναντι στις πρωτοβουλίες συνεννόησης του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχει αποκλείσει κάθε συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις , σε αντίθεση με τους κ. Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα, εν μέρει δε και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, που εμφανίζονται αρνητικοί. Παραμένει ζητούμενο εάν θα επιδιωχθεί και επιτευχθεί μία κοινή σύσκεψη των τεσσάρων ή θα υπάρξουν διαδοχικές επαφές του κ. Πλακιωτάκη. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί σκεπτικισμός μέχρι να οριστικοποιηθεί και η ατζέντα της συνάντησης, για τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοικτή συζήτηση, στα όρια της σύγκρουσης, στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη στάση έναντι της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να πυροδοτηθεί, επιβαρύνοντας και άλλο το κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ήρθε από τον υποψήφιο πρόεδρό της, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε δήλωσή του κάνει λόγο για «προσπάθεια του κ. Τσίπρα ώστε να βρει συνένοχους στη διάλυση του ασφαλιστικού». Είπε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει πολιτική εξουσιοδότηση για να πάρει αποφάσεις.

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια έριξε γέφυρες επικοινωνίας μόνο σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής:

«Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές.

Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη.

Η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Απ. Τζιτζικώστας σχολίασε πως πρέπει να υπάρξει επίσημη πρόσκληση και συγκεκριμένη ατζέντα για τη συζήτηση των αρχηγών. Τέλος πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να συγκληθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ , παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, πριν την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, με δήλωσή του και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως το ανώτατο εν ενεργεία κομματικό όργανο, για να συζητήσουμε την τακτική μας από εδώ και εμπρός, όπως άλλωστε το είχα ζητήσει στη συνεδρίαση μας της Τρίτης».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η ξαφνική πρόταση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γεννά πολλά ερωτηματικά». Πρώτον, όπως αναφέρει, «διότι προέρχεται από έναν πολιτικό ο οποίος συστηματικά ως αρχηγός αντιπολιτεύσεως τορπίλισε κάθε προσπάθεια συναίνεσης. Άρα, είναι δύσκολο να μας πείσει τώρα για τις καλές του προθέσεις. Δεύτερον, διότι έρχεται σε μια στιγμή, που ο κ. Τσίπρας καλώς γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα εν μέσω της εσωκομματικής της διαδικασίας ανάδειξης αρχηγού. Άρα δεν μπορεί να έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση στα τρέχοντα ζητήματα», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης και διερωτάται γιατί ο πρωθυπουργός «επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για αυτή την πρωτοβουλία;».
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...