28 Νοε 2015

Το κόλπο Τσίπρα με τη συναίνεση

Το επώδυνο ασφαλιστικό κρίνει τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δυσκολεύεται να σηκώσει μόνη της το βάρος της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου. Είναι το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα από.......
την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με κύριο θέμα το ασφαλιστικό, ζητώντας εθνικό διάλογο με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης προκειμένου να εκπονηθεί κοινό πόρισμα που θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στους οποίους απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ότι πρόκειται για μια πολιτική μπλόφα προκειμένου να επιμεριστούν η ευθύνη και το πολιτικό κόστος των επερχόμενων δύσκολων αποφάσεων και να διασφαλιστεί η διατήρηση των σημερινών κανόνων στη νομή της εξουσίας.
Αντίθετα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα ειλικρινούς διάθεσης συνεννόησης μακράς πνοής σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, από την Παιδεία μέχρι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και θεωρείται ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα και μόνο με την ανταπόκριση συμμετοχής (με την εξαίρεση του Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ).

Το προφανές είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 εδρών, με δεδομένο το βάρος των μέτρων που έρχονται, είναι εύθραυστη και αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την κυβερνητική σταθερότητα, παρόλο που η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε βαθιά εσωκομματική κρίση και ενώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν έχουν τις δυνάμεις να αναμετρηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτο επίπεδο δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση στήριξης της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ούτε διάθεση συμμετοχής στη διαχείριση της εξουσίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, συντομότερα ή αργότερα, να ανοίξει με νέο τρόπο η συζήτηση για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας, όπως κι αν ονομαστεί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν αντέξουν άλλο την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που δεν έχει τέλος, ενώ έχουν ήδη εξαντληθεί τα όρια αντοχής της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θέλει να μοιράσει υπουργεία και αξιώματα σε «ξένους», αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε καμία περίπτωση δεν θέλουν εκλογές. Το πού θα οδηγήσει αυτή η στάση των απέναντι δεν μπορεί να προβλεφθεί σε μια συγκυρία τόσο ρευστή. Εκ των πραγμάτων, πάντως, καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος του Βασίλη Λεβέντη, που θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα. 
Εχει προτείνει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων (όπως η κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, η μείωση στο μισό των αποδοχών όλων των αιρετών), που, αν ικανοποιηθούν, θα αποδεχτεί τη συνεργασία με την κυβέρνηση, παρόλο που επί της αρχής ενθαρρύνει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρώτη επιλογή του Α. Τσίπρα, αν χρειαζόταν επειγόντως διεύρυνση/ανασύνθεση της κυβέρνησης, δεν θα ήταν η Ενωση Κεντρώων αλλά το ΠΑΣΟΚ που όμως δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Φώφη Γεννηματά τελευταία στέκεται όλο και πιο μετωπικά προς τον πρωθυπουργό για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί προεκλογικά ότι είναι έτοιμη για πολιτικό εναγκαλισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...