29 Νοε 2015

Σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας με φόντο το προσφυγικό

Mε σκοπό να φύγουν σήμερα το βράδυ οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τις Βρυξέλλες με μία συμφωνία με την Τουρκία για το πώς θα μειώσουν.......
τις μεταναστευτικές ροές προσέρχονται σήμερα το απόγευμα στην Βελγική πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ δήλωσε καθώς έμπαινε στην Σύνοδο ότι “αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία” και τόνισε ότι μετά από εβδομάδες “ σκληρής δουλειάς” όπως τις χαρακτήρισε έχουμε φτάσει σε μία συμφωνία που “ ελπίζω να γίνει δεκτή από όλα τα εμπλεκόμενη μέλη”.

Στο τραπέζι αυτή την στιγμή βρίσκεται η συμφωνία που από την μία η Τουρκία υπόσχεται μεγαλύτερο έλεγχο στα σύνορά της και σε αντάλλαγμα ζητάει 3 δισ ευρώ, επιτάχυνσης της ενταξιακής της διαδικασίας και άνοιγμα της διαδικασίας βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Το βασικό όμως πρόβλημα παραμένει στο κατά πόσο η Τουρκική πλευρά θα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας ενώ το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν δεν θα μετάσχει σήμερα αλλά στην θέση του ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου προκαλεί ερωτηματικά.

Βασικό εμπόδιο στην συμφωνία αποτελεί η Κύπρος η Λευκωσία θα ήταν δύσκολο να δεχτεί την παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες την στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την Κύπρο σαν ευρωπαϊκό κράτος.

Την αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν από λίγο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Συγχρόνως αναμένεται ο κ. Νταβούτογλου να θίξει και άλλα θέματα , όπως τον ρόλο της Ρωσίας και την υποστήριξη του Β. Πούτιν στον Μ. Ασάντ “αυτό το θέμα είναι άμεσης σημασίας για την Τουρκία και την προσφυγική κρίση που θα συζητηθεί στην Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας” είπε ο κ. Νταβούτογλου. Πρόσθεσε ότι οι συνεχόμενες παραβιάσείς του τουρκικού εναέριου χώρου από την Ρωσία είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν απόψε.
ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ 
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...