30 Νοε 2015

Γέμισαν με δώρα την Άγκυρα και πήραν αντάλλαγμα υποσχέσεις

Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό
Τι έδωσε η ΕΕ και τι πήρε η Τουρκία - Νταβούτογλου: Η Σύνοδος επανενεργοποίησε την ενταξιακή διαδικασία - Τουσκ: Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας θα γίνει.......
σταδιακά - Οκτώ χώρες αποφάσισαν να λάβουν εθελοντικά ένα ποσοστό προσφύγων από την Τουρκία

Σε συμφωνία για το προσφυγικό και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ κατέληξαν την Κυριακή ΕΕ και Τουρκία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Γιούνκερ και Νταβούτογλου, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πως η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα γίνει σταδιακά, ενώ γνωστοποίησε ότι , μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ακόμη πως η διαφύλαξη των συνόρων της Ευρώπης είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη, όμως αναμένει από την Τουρκία έπειτα από την σημερινή Σύνοδο να βάλει φρένο στις μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσει τους Σύριους πρόσφυγες με τα 3 δισ. που θα δώσει η ΕΕ.

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 17, ο κ. Τούσκ είπε πως σειρά θα έχουν τα επόμενα κεφάλαια, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «ούτε η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ θα ξαναγραφτεί» και πως θα συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τέλος, ο Ντόναλντ Τούσκ χαρακτήρισε «έτος-κλειδί» το 2016 για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Το 2016 είναι μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση της συμφωνίας που δεχθήκαμε σήμερα», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ στο σημείο αυτό τόνισε πως θα γίνονται μηνιαίες συναντήσεις των αντιπροσώπων των κρατών μελών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος στην ελάττωση των μεταναστευτικών ροών.

Φωτογραφία από την κοινή συνέντευξη Τύπου

Η Άγκυρα χαιρετίζει «την έναρξη μιας νέας διαδικασίας»
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε λόγο για μια ιστορική συνάντηση, σημειώνοντας ότι έγινε μια «αμοιβαία» και «επωφελής» συζήτηση.

Ο κ. Νταβούτογλου ευχαρίστησε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες «που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να συμμετέχει σε μια τέτοια συνάντηση» και υπογράμμισε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθούν οι ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

«Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός για μια καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών και την παγκόσμια ειρήνη», ανέφερε και τόνισε ότι αυτή η Σύνοδος σηματοδοτεί «την απαρχή μιας νέας διαδικασίας» στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι ένα έτος ορόσημο στις σχέσεις», συνέχισε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να χορηγηθεί ένα κεφάλαιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια στην Άγκυρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη αλλά και την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους Τούρκους υπηκόους.

«Αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ δεν δίνονται στην Τουρκία, προορίζονται για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος», επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Τουρκία θα τηρήσεις τις υποσχέσεις της όπως ορίστηκαν στο σχέδιο δράσης» υποσχέθηκε ο ίδιος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα προωθήσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα.

«Η εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για εμάς έναν στρατηγικής σημασίας στόχο», υπογράμμισε.

Πάντως, δεν απέφυγε τα «καρφιά» εναντίον της Ρωσίας ο Τούρκος πρωθυπουργός καθώς σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορεί να δεσμευθεί για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών σε πραγματικούς αριθμούς, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε πως δεν μπορεί να δεσμευθεί, γιατί αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί «από το Συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του» όπως και επίσης το Ισλαμικό Κράτος, «κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί».

Γιούνκερ: «Παραγωγική» η Σύνοδος
Την ίδια ώρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως Τουρκία και ΕΕ χρειάζονται κοινές λύσεις για το μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι συνάντηση με Τουρκία «μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και σήμερα υπήρξε συμφωνία για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ και μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για «ξεπάγωμα» κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ χαρακτήρισε επίσης «παραγωγική» τη Σύνοδο και είπε πως μόνο έπειτα από συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε ακόμη πως το Κυπριακό ζήτημα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όπως είπε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος, διαπίστωσε θετική διάθεση από όλες τις πλευρές όταν επισκέφτηκε τη Κύπρο και δήλωσε αισιόδοξος πως τα «πράγματα κινούνται».

Τέλος, ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της FAS για την μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ -το δημοσίευμα έκανε λόγο για 400.000- ξεκαθάρισε πως η μετεγκατάσταση αυτή θα γίνει σε «εθελοντική βάση».

Μέρκελ: Τρία δισ. ευρώ στην Άγκυρα για το προσφυγικό
Δηλώσεις έκανε, όμως, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος, ενώ επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο, συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί.

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά 
Πάντως, την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες και κυβερνητικές πηγές. 

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καταγράφονται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016». 
Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».

Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

Επιπλέον, η συμφωνία χαιρετίζει την «πρόθεση της Τουρκίας να υιοθετήσει αμέσως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας».

Τέλος, σύμφωνα με την κοινή δήλωση η συνεργασία των δύο πλευρών θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...