26 Νοε 2015

Ρόδος: Αντιπεριφερειάρχης… travel με λεφτά του Δημοσίου!

Τον κατήγγειλε αυτός που τον εξέλεξε!
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατήγγειλε σήμερα στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου τον αντιπεριφερειάρχη του για 17 παράνομες.......
χρηματοδοτήσεις ταξιδιών.

Στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου πήγαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Φιλήμωνα Ζαννετίδη και με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της αναπτυξιακής εταιρείας Ενεργειακή Α.Ε. που ανήκει στην Περιφέρεια για να καταθέσουν αναφορά κατά του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και πρώην προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χαράλαμπου Κόκκινου.

Αιτία της αναφοράς είναι τα σοβαρά ευρήματα για πλήθος υποβληθέντων πλαστών παραστατικών για ταξίδια που φέρεται να πραγματοποίησε, όμως ουδέποτε στην πραγματικότητα, πραγματοποίησε ή υπέβαλε διπλά παραστατικά για να λαμβάνει, όπως καταγγέλλεται, προσωπικό όφελος. Η περιφέρεια Αιγαίου καταγγέλλει πως ενώ τα συγκεκριμένα ταξίδια καταβλήθηκαν προς πληρωμή στην περιφέρεια, την ίδια στιγμή είχαν καταβληθεί και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. 

Από τα ευρήματα έρευνας προκύπτει πως ο κ. Κόκκινος, ενώ βρισκόταν για παράδειγμα στην Τυνησία με χρέωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ταυτόχρονα ταξίδευε και προς… Ρόδο και πως ούτε λίγο ούτε πολύ, ο καταγγελλόμενος πραγματοποίησε πλήθος ταξιδιών με αλληλοκαλυπτομενες δαπάνες του Κράτους.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χατζημάρκος είχε διαχωρίσει και δημόσια τη θέση του θέτοντας εκτός παράταξης τον κ. Κόκκινο από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015, ζητώντας ταυτόχρονα δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες για αυτή την επιλογή του. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, με την ιδιότητα του ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου 2014, μεγάλο αριθμό ταξιδιών, τις δαπάνες διενέργειας των οποίων υπέβαλλε προς είσπραξη είτε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι δαπάνες αυτές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καλύπτουν έξοδα μέσου μετάβασης προς και από τον τόπο προορισμού, ημερήσια αποζημίωση και έξοδα διαμονής στον τόπο προορισμού.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός των μετακινήσεων, τα έξοδα των οποίων υποβάλλονταν προς απόδοση από τον κ. Κόκκινο, καθώς και τα μεγάλα διαστήματα απουσίας του κατέστησαν αδύνατο το να είναι γνωστή, με σχετική έστω ακρίβεια, η θέση του, έτσι ώστε να μπορεί να ειδοποιηθεί εγκαίρως και να ασκήσει τις αρμοδιότητες του, όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο όπως αναφέρουν πηγές της περιφέρειας. 

Επιπλέον, δεδομένης της εξ αντικειμένου ικανής καθυστέρησης που υπάρχει στη διαδικασία απόδοσης των εξόδων που έχουν καταβληθεί για τις μετακινήσεις προς τους δικαιούχους, (ιδίως λόγω της διαδικασίας ελέγχου αυτών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου) δημιουργήθηκε προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο κάλυψης αυτών από τον κ. Κόκκινο, καθώς διαπιστωνόταν, με βάση τον αριθμό και το περιεχόμενο των υποβαλλομένων δικαιολογητικών τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» ότι επρόκειτο για σημαντικής αξίας δαπάνες.

Επισημαίνεται δε ότι ο κ. Κόκκινος, εκτός από την ανάληψη των καθηκόντων του τόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατείχε τη θέση του Προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και πολύ συχνά, κατά δήλωση του, μετακινείτο και απουσίαζε από την Περιφέρεια για λόγους που αφορούσαν την εν λόγω Ομοσπονδία (συμμετοχή σε συλλογικά όργανα της, εκπροσώπηση της, κλπ).

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκινος έχει καταδικασθεί με την υπ’ αριθμ. 104/13-03-2013 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, με παράλληλη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος χωρίς αναστολή, για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, και οι εν λόγω βεβαιώσεις αφορούσαν πάλι μετακινήσεις του, υπό την ιδιότητα του ως Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2008 και 2009, με τα οχήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ παράλληλα τις ίδιες επίμαχες ημέρες, με βάση δικές του δηλώσεις, φερόταν να βρίσκεται εκτός της Περιφέρειας, μετακινούμενος αεροπορικώς σε διάφορα σημεία της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Η έφεση του κ. Κόκκινου για την εν λόγω υπόθεση εκδικάζεται, εξ αναβολής, στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε να διερευνηθούν οι μετακινήσεις του κ. Κόκκινου, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση τους και ο τρόπος καταβολής των σχετικών δαπανών. Η διερεύνηση κάλυψε το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2014 έως Ιούνιος 2015 και αφορούσε τόσο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» στην οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί τον κύριο μέτοχο. 

Η έρευνα έλαβε χώρα υπό την εποπτεία του κ. Φιλήμονα Ζανετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία Επιτροπή είναι αρμόδια για την έγκριση των μετακινήσεων και την απόφαση καταβολής των σχετικών δαπανών προς τους αιρετούς δικαιούχους, όπως ο κ. Κόκκινος. 

Παράλληλα, ο κ. Ζαννετίδης ορίστηκε, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως κύριας μετόχου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.» και, υπό αυτήν την ιδιότητα συνεργάστηκε με τον κ. Λοΐζο Σωρονιάτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε.» για την έρευνα στα αρχεία της εν λόγω εταιρείας.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε και έλαβε από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας τα στοιχεία που αφορούσαν μετακινήσεις του κ. Κόκκινου, από τον Σεπτέμβριο 2014 ως και τον Ιούνιο 2015, για την καταβολή των δαπανών των οποίων είχαν υποβληθεί δικαιολογητικά στην εν λόγω Ομοσπονδία από τον κ. Κόκκινο. Μτά από την έρευνα προέκυψαν 17 ευρήματα τα οποία και προσκομήστηκαν στην Εισαγγελέα.

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναφέρουν πως στις 16/3/2015 ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και φέρεται να έμεινε εκεί 2 βράδια (16 και 17/3/2015) και μια ημιδιαμονή (18/3/2015). Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών (μαζί με την απόδειξη του ξενοδοχείου από όπου προκύπτει η διαμονή του εκεί) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. 

Όμως στις 17/3/2015 (οπότε κατά τα ανωτέρω βρισκόταν στις Βρυξέλλες), ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Ρόδο. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών αυτής της μετακίνησης (δηλαδή της 17/3/2015) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.».

Στις 24/3/2015 ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στην Τυνησία και φέρεται να έμεινε εκεί 4 βράδια (24,25,26 και 27/3/2015) και να επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα στις 28/3/2015 μέσω Κωνσταντινούπολης. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών (μαζί με την απόδειξη του ξενοδοχείου από όπου προκύπτει η διαμονή του εκεί) υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. 

Όμως στις 24/3/2015 (οπότε κατά τα ανωτέρω βρισκόταν στην Τυνησία ή μετακινείτο προς τα εκεί) ο κ. Κόκκινος φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Αθήνα στη Ρόδο και συνεχεία στις 25/3/2015 φέρεται να μετακινήθηκε αεροπορικώς από την Ρόδο προς την Αθήνα (πάλι δηλαδή κατά το διάστημα κατά το οποίο φέρεται να βρίσκεται στην Τυνησία. Τα δικαιολογητικά για την καταβολή αυτών των δαπανών υπεβλήθησαν από τον κ. Κόκκινο στην Αναπτυξιακή Εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε».
Πηγή: protothema.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...