28 Νοε 2015

Νόμιμη η ενοικίαση σπιτιών μέσω Airbnb στην Ελλάδα με τις ευλογίες του νέου μνημονίου;

Με την κατάργηση του νόμου για τις μισθώσεις σπιτιών από 1η Νοεμβρίου ξεκλειδώνει η βραχυχρόνια........
ενοικίαση κατοικιών χωρίς σήμα ΕΟΤ.

Το δρόμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών ανοίγει το τρίτο Μνημόνιο, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν τις κατοικίες τους μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφόρμων όπως το Airbnb, ή μέσω ιδιωτικών μισθωτήριων συμβολαίων χωρίς την ανάγκη έκδοσης ειδικού σήματος από τον ΕΟΤ.

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ 94Α/2015, σελ. 935, καταργείται η παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α 155) και η παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α118) από 1η Νοεμβρίου 2015. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε τουριστικά καταλύματα αλλά και ο ορισμός για τα τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τον οποίο δεν εντάσσονταν μέχρι πρόσφατα η βραχυχρόνια εκμίσθωση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Επομένως, με βάση το σκεπτικό του νομοθέτη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για βραχυχρόνιες εκμισθώσεις ακινήτων σε ιδιώτες χωρίς την ανάγκη έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Βάση του Νόμου 4276/2014 και ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1, ο νομοθέτης θεωρούσε το ακίνητο που μισθωνόταν για προσωρινή διαμονή του μισθωτή, (για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα ημερών) ως «τουριστικό κατάλυμα».

Σύμφωνα με τον παλαιότερο νόμο, για να μισθώσει κάποιος το σπίτι του σε ιδιώτη έπρεπε είτε να λάβει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ως Τουριστικό Κατάλυμα είτε η μίσθωση αυτή γίνει με ειδική σύμβαση μεταξύ των δύο εμπλεκομένων πλευρών. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι παραβάτες αντιμετώπιζαν την απειλή του προστίμου των 50.000 ευρώ.

Όμως με το νέο ΦΕΚ 94Α/2015, σελ. 935, από την 1η Νοεμβρίου, όποιος έχει ένα ακίνητο (διαμέρισμα, μεζονέτα, βίλα κλπ), μπορεί να το εκμισθώνει για όσο διάστημα επιθυμεί, προκειμένου να έχει έσοδα από το ακίνητο αυτό, χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηριστεί το ακίνητο του ως «τουριστικό».

Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να τα μισθώσουν είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην εμπρόθεσμη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων της μισθώσεως αυτής μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr για τη λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης.

Το FortuneGreece.com επικοινώνησε με τον ΕΟΤ, και σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση τα ακίνητα που εκμισθώνονται για προσωρινή χρήση παύουν με βάση την κατάργηση των συγκεκριμένων παλαιότερων άρθρων να θεωρούνται τουριστικά καταλύματα.

Πηγές του Οργανισμού τόνισαν ότι εφόσον ισχύουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκμίσθωση ακινήτων ακόμη και για λίγες ημέρες, όμως οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το τοπίο παραμένει θολό και πιθανότατα θα χρειαστούν αντίστοιχοι εφαρμοστικοί νόμοι οι οποίοι θα ξεδιαλύνουν το τοπίο σχετικά με μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνιδιοκτησία, τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα κ.λπ. αλλά και τις δικλείδες ασφαλείας που θα συνοδεύουν το νέο νόμο.

Αίσθηση του ΕΟΤ παραμένει ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει άμεσα το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ίσως η διαδικασία καθυστερήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα δράσης του υπουργείου έχει ήδη αναλάβει τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου σχεδίου, χωρίς όμως να υπάρχει αυτή τη στιγμή οτιδήποτε νεότερο για την τελική του μορφή.

Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά πλέον δύο υπουργεία, δηλαδή το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Οικονομικών, όμως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εάν ένας ιδιοκτήτης έχει μισθωτήριο συμβόλαιο κάτω των 30 ημερών, τότε αυτό θεωρείται νόμιμο με βάση τη νομοθεσία που αφορά τα αστικά ακίνητα και την αστική μίσθωση.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη οι μισθωτές από το εξωτερικό μπορούν ήδη να συνάψουν συμβόλαια μισθωτηρίου χωρίς τη χρήση ΑΦΜ, παρά μόνο με την επίδειξη του διαβατηρίου τους, η εκμίσθωση μέσω πλατφόρμων τύπου Airbnb θεωρητικά επιτρέπεται πλέον από το νόμο. Αρκεί αυτό να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί από το νομοθέτη μέσω συγκεκριμένων εφαρμοστικών νόμων ή εγκυκλίων οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές.
Πηγή: fortunegreece.com
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...