26 Νοε 2015

Σε διαβούλευση το σχέδιο εθνικής στρατηγικής για κλιματική αλλαγή

Σειρά μέτρων που θα πρέπει να λάβει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προτείνει.......
η πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 
Στο κείμενο, που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, προτείνονται γενικές κατευθύνσεις για κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και ο τουρισμός, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Λείπει βέβαια το απλούστερο όλων: η αύξηση της ελάχιστης απόστασης της δόμησης από τη θάλασσα.

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος προτείνει σε πρώτο επίπεδο την ανάθεση δεκάδων μελετών για την παρακολούθηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε επιμέρους τομείς. Σε δεύτερο επίπεδο προτείνει μέτρα, ανάμεσα στα οποία:

• Για τις αναδασώσεις, να προωθηθεί η επιλογή ειδών ανθεκτικών στο ξηρότερο και θερμότερο περιβάλλον.

• Να υπάρξει μέριμνα ώστε το πολύ εντός 10 ημερών μετά μια δασική πυρκαγιά να σπέρνονται οι πιο ευδιάβρωτες εκτάσεις με αγρωστώδη (ποώδη φυτά) ώστε να σταθεροποιηθεί το έδαφος.

• Να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν ζώνες προστασίας μεταξύ του αιγιαλού και της οικιστικής ζώνης ανάπτυξης. Με δεδομένο ότι η πρόβλεψη αυτή είναι δύσκολα υλοποιήσιμη, θα αρκούσε να προταθεί η (εύκολα θεσπιζόμενη) αύξηση της ελάχιστης απόστασης της δόμησης από τον αιγιαλό (σήμερα στα 100 μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις στα 50 μέτρα), κάτι που απουσιάζει από το κείμενο.

• Να αποθαρρυνθεί η οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη σε παράκτιες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους διάβρωσης.

• Να ερευνηθεί η τρωτότητα των δικτύων μεταφοράς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με ειδική αναφορά στη Ρεβυθούσα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σχέδιο χαρακτηρίζεται «σοβαρή απειλή» η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Οπως αναφέρεται, οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν ως «ανεπιθύμητοι ανεμομείκτες» εμποδίζοντας τη διαδικασία κατείσδυσης της υγρασίας (πάχνη, ομίχλη κ.λπ.) στο έδαφος. «Οι μορφές αυτές των αέριων υδρατμών έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά, καθώς αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό τις βροχοπτώσεις», αναφέρεται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...