30 Νοε 2015

Κοστέλο: Νέα ρύθμιση χρέους υπό όρους - φρένο στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Νέα ρύθμιση χρέους με όρους προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ντ. Κοστέλο, στην τρόικα, σε ομιλία του στο ετήσιο.........
συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία, ενώ έβαλε φρένο στα σενάρια για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών λέγοντας πως αυτή δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους είπε πως «προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές». Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές υποχωρήσεις, αλλά με μία επιπλέον προσπάθεια, ίσως κάποια παράταση αποπληρωμής χρεών, ίσως να καταφέρουμε κάτι καλύτερο.

Ανέφερε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε τη δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022. Θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις, σημείωσε ο κ. Κοστέλο. «Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Απαντώντας στις πληροφορίες για επικείμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ο κ. Κοστέλο ανέφερε πως η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι περιμένουμε προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε και πιθανόν μέσα στο Δεκέμβριο για να ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει παράσχει βοήθεια στο υπουργείο.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει και δημοσιονομική πτυχή στη μεταρρύθμιση, αλλά και διαρθρωτική. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιβιώσει το σύστημα ως έχει σήμερα, κατά τον κ. Κοστέλο. Και συμπλήρωσε πώς το θέμα είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα να δίνει τα κίνητρα για παραμονή στην εργασία. «Το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να παραμένει στην αγορά εργασίας» επισήμανε. Πάντως, υποστήριξε ότι πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα». 

Για το θέμα της αύξησης των εισφορών, ο κ. Κοστέλο είπε ότι «δεν έχουμε κόκκινες γραμμές στη συζήτηση» και θα δούμε την ελληνική πρόταση «στο σύνολό της». Αλλά πρόσθεσε ότι «προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αλλά πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης. Θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων», βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξησή τους.

Νωρίτερα, ο κ. Ντ. Κοστέλο ανέφερε πως παραμονές μίας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν αυτή συνοδευτεί και με μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτιμούμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε ταχύτερα τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls).

Εξάλλου, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι περιμέναμε, με αποτέλεσμα για φέτος να εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ του 0% η μεταβολή του ΑΕΠ και δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητική το 2016.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να γίνουν, σε παρουσίασή του αναφέρεται ότι στο δεύτερο σετ προαπαιτούμενων μέτρων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η δημιουργία της Task Force για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο και τα εργασιακά. Ο κ. Κοστέλο ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω των εκλογών, αλλά τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Για τον πρώτο έλεγχο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στις αλλαγές στη φορολογία εσόδων, στην ενίσχυση αγοράς ηλεκτρισμού και στη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα εσόδων.

Αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα επανέλθουμε αρχές Ιανουαρίου, επισήμανε ο ίδιος. Και πρόσθεσε πώς αν ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος. Μάλιστα, σημείωσε πώς «δεν είναι το ζήτημα αν θα υπάρξει» ρύθμιση χρέους, αλλά «το πώς και με ποιους όρους».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ρ. Ρέφερ, στην τρόικα ανέφερε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος γιατί η ανάκαμψη πρέπει να στηρίζεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ειδική αναφορά έκανε για το ζήτημα της ρύθμισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη. 
Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά πολλά από τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Το απαραίτητο τώρα είναι η σταθερότητα, σημείωσε και πρόσθεσε πως η συνεχιζόμενη εφαρμογή του Μνημονίου που είχε συμφωνηθεί τον Αύγουστο, είναι απαραίτητη.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...