20 Νοε 2015

Η συνταγή της επιτυχίας για είσοδο σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επιλογή σχολής από τους υποψηφίους
Τον χάρτη με τις πλέον ζητούμενες σχολές των ΑΕΙ φέρνει στη.......
δημοσιότητα το «Εθνος». Τα στοιχεία προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων και αποτελούν χρήσιμο οδηγό για τις επιλογές των φετινών υποψηφίων.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων δεν διαμορφώνεται μόνο από τις πρώτες προτιμήσεις, αλλά και σε συνδυασμό με το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων

Πάνω από το 80% των υποψηφίων που δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση ένα από τα 25 δημοφιλέστερα πανεπιστημιακά τμήματα,δεν κατάφερε να εισαχθεί σε αυτά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα μηχανογραφικά δελτία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «ΕΘΝΟΣ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 24.000 υποψήφιοι που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση στο μηχανογραφικό δελτίο μόλις 25 πανεπιστημιακά τμήματα με κύρος και επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά η Νομική σχολή της Αθήνας με 2.173 πρώτες προτιμήσεις και ποσοστό επιτυχίας το οποίο δεν ξεπέρασε το 17,4%. Στην δεύτερη θέση συναντάμε την Ιατρική Αθήνας με 1.882 πρώτες προτιμήσεις και ποσοστό επιτυχίας μόλις 8,6%

Ακολουθεί η σχολή Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ με 1.694 πρώτες προτιμήσεις, η Νομικής Θεσσαλονίκης με 1.276, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθήνας (1.205), Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης (1.197), Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (1.168).

Ο ανταγωνισμός πάντως μεταξύ των υποψηφίων δεν διαμορφώνεται μόνο από τις πρώτες προτιμήσεις, αλλά και σε συνδυασμό με το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων.

Έτσι από τις 25 πιο περιζήτητες σχολές που παρουσιάζουμε σήμερα, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στη σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με 5,4% καθώς οι 571 υποψήφιο που τη δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση διεκδίκησαν μόλις 31 θέσεις.

Στατιστικά
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σχεδόν 1 στους 5 κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνικών της Αθήνας, ενώ το Γεωπονίας Θεσσαλονίκης, που κερδίζει έδαφος χρόνο με τον χρόνο, απορρόφησε 1 στους 3 απ’ όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού. Σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις παραμένουν όλα τα τμήματα Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά και τα Παιδαγωγικά, παρότι έχουν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια οι διορισμοί στα δημόσια σχολεία.

Εάν εστιάσουμε στα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο των προτιμήσεων, βλέπουμε ότι οι Παιδαγωγικές επιλέχθηκαν από 11.165 υποψηφίους, τα τμήματα Πληροφορικής από 7.186, οι σχολές Ψυχολογίας από 6.010, οι τρεις Νομικές από 4.685 κ.λπ.

Όσο αφορά στα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των σχολών, φαίνεται ότι οι περισσότερες καταγράφονται στα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας (10.211), Φυσικοθεραπείας (9.777), Λογοθεραπείας (8.874) και Εργοθεραπείας (8.797). Όλα αυτά τα τμήματα, μάλιστα , εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο και προσελκύουν υποψηφίους με τις υψηλότερες επιδόσεις. Σχετικά με τις πρώτες προτιμήσεις, το πιο περιζήτητο τμήμα μεταξύ όλων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, είναι το Φυσικοθεραπείας με 627.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...