8 Νοε 2015

Μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις

Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου
Βαρύ είναι το πακέτο των αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό, με ενοποιήσεις και καταργήσεις-εξπρές των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις σε......
παλιές και νέες συντάξεις από 3% έως 12% με κριτήριο την ηλικία αποχώρησης των συνταξιούχων, αλλά και με μια ανατροπή-σοκ, καταργεί χρόνο ασφάλισης από τους εργαζομένους!

Το νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τις σχετικές διατάξεις. Σε αυτές, πέρα από τις μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων μέσω επανυπολογισμού όλων των ποσών -και κάτω από τα 1.000 ευρώ- περιλαμβάνεται και μια ανατροπή-σοκ που αφορά στους σημερινούς εργαζομένους, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος από το χρόνο της ασφάλισής τους ή ακόμη και να μείνουν χωρίς σύνταξη, αν δεν έχουν πληρωθεί στα Ταμεία όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στο νομοσχέδιο εξετάζεται να μπει πλήρως σε εφαρμογή η διάταξη του νόμου 4175/13 που προβλέπει ότι ο συντάξιμος χρόνος των ασφαλισμένων θα είναι αυτός για τον οποίο έχουν πραγματικά πληρωθεί εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι τερματίζεται η ασφάλιση «επί πιστώσει» και πλέον τόσο οι συντάξεις όσο και οι παροχές Υγείας θα υπολογίζονται και θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους μόνο εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εισφορές του εργαζομένου.

Το σύστημα αυτό επαναφέρει την ασφάλιση «τοις μετρητοίς» στα Ταμεία και καταργεί την ασφάλιση «επί πιστώσει» για τα 3,5 εκατ. εργαζομένων που έχουν ασφαλιστικό μητρώο στα Ταμεία. Το «μάρμαρο» όμως θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι που είτε επιλέγουν συνειδητά να μην ασφαλίζονται είτε παγιδεύονται χωρίς να το ξέρουν στην ανασφάλιστη εργασία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χρωστούν στα Ταμεία τις εισφορές των εργαζομένων τους.

Με τη διάταξη αυτή -στο βαθμό που ενεργοποιηθεί με το νέο νόμο- οι συντάξεις θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης για τον οποίο έχει καταβληθεί το σύνολο των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου). 
Αυτό σημαίνει ότι, αν ένας ασφαλισμένος εργάζεται για 30 χρόνια, αλλά οι εισφορές καλύπτουν τα 25 ή τα 28 έτη της ασφάλισής του, θα παίρνει μικρότερη σύνταξη, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούν εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν συμπληρώνουν τα 15 ελάχιστα έτη καταβολής εισφορών για την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...