9 Δεκ 2015

Τσίπρας: Μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Την πεποίθηση ότι και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά τριμερής συνεργασίας κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου,....
θα στείλει ένα μήνυμα για την ειρήνη, την προκοπή και τη σταθερότητα στην περιοχή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Με τη σφραγίδα του εξοχότατου προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου του κ. Σίσι και του φίλου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών, είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι αυτά που θα συνυπογράψουν σήμερα, θα αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και μήνυμα ότι ως θεματοφύλακες της σταθερότητας, έχουμε να κάνουμε βήματα για την ειρήνη.

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τους άλλους δύο ηγέτες για την τρίτη κατά σειρά τριμερή συνάντηση που, όπως είπε, αντανακλά τις βαθιές σχέσεις των τριών χωρών, συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαών τους και στη συνεργασία και τον συντονισμό σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και προνόμια που μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, πρόσθεσε ο κ. Σίσι, και συμφώνησε ότι η συνεργασία αυτή στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας.

Τις ευχαριστίες του για την άρτια οργάνωση της συνάντησης κορυφής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και τόνισε: «Η συνάντηση αυτή δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η συνεργασία έχει στόχο την ειρήνη και δεν στρέφεται εναντίον κανενός».

Σημειώσε, ακόμη, ότι η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να προωθήσουν με πιο έντονο τρόπο την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, και από την πλευρά της Αιγύπτου για την προώθηση κοινών συμφερόντων στην Ισλαμική Διάσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι ιδίως η Κύπρος επιθυμεί τη στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο στο ενεργειακό, ενώ και η Ελλάδα, όπως επισήμανε χθες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο βασικού διαύλου προώθησης του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αντιθέτως, μικρότερες είναι οι φιλοδοξίες για τις συζητήσεις οι οποίες αφορούν την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ανάμεσα στα τρία κράτη.

Τσίπρας με Αναστασιάδη
Στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα Κύπρο και Αίγυπτο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σήμερα πόλο σταθερότητας, θα είναι παράγοντας που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτό των εγγυήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την τρίτη αυτή συνάντηση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές.
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...