9 Δεκ 2015

Η ένταση Ρωσίας-Τουρκίας «ευκαιρία» για τον ελληνικό τουρισμό

Μπορεί να φέρει 2 δισ. ευρώ το 2016
Ευκαιρία για άνθιση του ελληνικού τουρισμού αποτελούν οι τεταμένες σχέσεις......
της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα μπορούν φέτος να επισκεφτούν τη γειτονική χώρα και θα στραφούν προς την Ελλάδα.

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό τον περασμένο μήνα οδήγησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Οι κυρώσεις αυτές βάζουν στο «στόχαστρο» το εμπόριο αλλά και τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, η κατάρριψη ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στο Σινά από τζιχαντιστές οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας στην ακύρωση των πτήσεων τσάρτερ προς την Αίγυπτο λόγω επικινδυνότητας.

Έτσι, δύο από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων παύουν να αποτελούν επιλογή, με αποτέλεσμα να ανοίγεται μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Έλληνας αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να απλοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους.

Ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATΤA), δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να φέρει δύο εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα. Το Reuters υπολογίζει ότι σε περίπτωση που η χώρα μας καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, τότε αυξήσει τα τουριστικά της έσοδα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ρώσοι θεωρούνται «καλοί τουρίστες», καθώς περνούν περισσότερες ημέρες στη χώρα μας απ’ ότι επισκέπτες από άλλες χώρες. Αυτό πιθανώς να έχει σχέση και με το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και ενδιαφέρονται και για τον θρησκευτικό τουρισμό.

«Εμπόδιο» το κόστος

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, «φρένο» στην εισροή Ρώσων τουριστών πιθανώς να… πατήσει το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα. Τα ελληνικά πακέτα διακοπών είναι τρεις φορές πιο ακριβά ανά νύχτα διαμονής σε σχέση με τα τουρκικά ή τα αιγυπτιακά και το ρούβλι έχει υποτιμηθεί κατά 40% μετά από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ.

Το 2014, περίπου 7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες έκαναν τις διακοπές τους στην Τουρκία και την Αίγυπτο ενώ η Ταϊλάνδη και η Ελλάδα κατέκτησαν την τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα των προτιμήσεων. Συνολικά, η γειτονική Τουρκία κέρδισε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ρωσικό τουρισμό το 2014.

«Ο στόχος προσέλκυσης δύο εκατομμύριων Ρώσων τουριστών το 2016 είναι εφικτός» δήλωσε στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Σκούουσιλ, πρόεδρος του Συμβουλίου World Travel and Tourist Council. «Η Αίγυπτος και η Τυνησία θα υποφέρουν προσωρινά και ως αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ελλάδα θα ευνοηθούν» τόνισε ο ίδιος. Το αυξημένο ενδιαφέρον των ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτόρων για την Ελλάδα επιβεβαίωσε και ο κ. Τσιλίδης.
Πηγή: ethnos.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...