12 Δεκ 2015

ΝΔ: Ζυμώσεις και συμμαχίες στο δρόμο προς την κάλπη

Τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Καραμανλή. Πως ερμηνεύεται η συνάντηση Μεϊμαράκη –-Μητσοτάκη. Οι σχέσεις των τεσσάρων υποψηφίων και τα σενάρια για.......
πρώτο και δεύτερο γύρο.

Μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εσωκομματικές κάλπες στη ΝΔ και οι υποψήφιοι αρχηγοί ανοίγουν και τα τελευταία κρυφά χαρτιά τους αναζητώντας την τελική επικράτηση. Οι παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους, οι στρατηγικές επαναχαράσσονται και οι συμμαχίες, όχι μόνο ενόψει της άλλης Κυριακής αλλά με φόντο και τον πιθανό δεύτερο γύρο, τελούν υπό διαρκή διαμόρφωση.

Η πιο ηχηρή εξέλιξη του τελευταίου διαστήματος είναι η επιβεβαίωση της στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Κώστα Καραμανλή, όπως προέκυψε από διαρροές των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού και ύστερα από τις φήμες που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες ώρες ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν διαρραγεί.

Η ψήφος εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργό προς τον κ. Μεϊμαράκη αποτελούσε κοινό μυστικό ότι είχε δοθεί εξ αρχής, ωστόσο επισήμως το περιβάλλον του κ. Καραμανλή διεμήνυε ότι αυτός δεν ήθελε να εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία.

Όμως μετά από όσα συνέβησαν, το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, τις επιθέσεις προς τον πρώην πρόεδρο και τις αποστάσεις που πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς από αυτόν, ο Κώστας Καραμανλής έκρινε ότι ήρθε η στιγμή για μια πιο άμεση παρέμβασή του προκειμένου το κόμμα να μην περάσει στα χέρια κάποιου από τους άλλους τρεις υποψηφίους, με τους οποίους δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις, ενώ φοβάται και ενδεχόμενη διάσπαση της παράταξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, εγκάλεσε «ανώνυμους αργυρώνητους κυρίους», τονίζοντάς τους πως «η παραπληροφόρηση θέλει τέχνη. Είστε αδαείς. Εγώ και πολλοί άλλοι στηρίζουμε επώνυμα τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη», έγραψε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή.

«Έλιωσαν οι πάγοι»
Την ίδια ώρα, μία τυχαία συνάντηση που μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά για τη συνέχεια, έλαβε χώρα στους διαδρόμους της Βουλής. Πρωταγωνιστές της, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μέρες μετά τον άγριο καυγά τους, όταν ο δεύτερος είχε ζητήσει την παραίτηση του πρώτου λόγω των εκλογών που δεν έγιναν, με την απάντηση του κ. Μεϊμαράκη να έρχεται σε... γαλλικά, όχι με τον πιο ευγενικό τρόπο.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα χθες, ο πρώην πρόεδρος εκθείασε την «σοβαρή υποψηφιότητα» του κ. Μητσοτάκη, «λιώνοντας τους πάγους» στη σχέση τους και βάζοντας ίσως υποθήκες για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης –αξίζει να αναφερθεί- διατηρεί εξαιρετικούς δεσμούς και με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από την πλευρά του, σε πρόσφατη συνέντευξή του και στην ερώτηση ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο εφόσον ο ίδιος δεν έχει περάσει, δήλωσε: «Υπάρχει ένα κριτήριο που θα βαρύνει την απόφασή μου. Είναι πολύ κρίσιμο ο αρχηγός να είναι κοινοβουλευτικός», σημείωσε, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο στρατόπεδο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας διαμηνύουν ότι «η κοινωνία θα διαμορφώσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας και όχι τα παζάρια και οι συμφωνίες κάτω ή πάνω από το τραπέζι», με σαφείς τους υπαινιγμούς πάντως προς τους άλλους υποψηφίους.

Δίαυλοι επικοινωνίας
Με λιγότερες πιθανότητες κυκλοφορεί και το σενάριο ο πρώτος σε σταυρούς να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας το 50% + 1 του συνόλου των ψήφων.

Κάποιοι θυμούνται τη διαδικασία του 2009, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά, μολονότι ο ίδιος δεν είχε εξασφαλίσει τουλάχιστον τις μισές ψήφους από το σύνολο, με τη διαφορά τους να είναι περίπου 10 μονάδες.

Έτσι και την άλλη Κυριακή, εφόσον κάποιος λάβει ένα ποσοστό, λόγου χάρη, 45-47%, να εκλεγεί αρχηγός με τη συγκατάθεση του δεύτερου.

Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν ανοίξει ήδη δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κάποιων εκ των υποψηφίων, σε μια προσπάθεια να μην στηθούν οι κάλπες και πάλι στις 10 Ιανουαρίου, εάν το αποτέλεσμα είναι «καθαρό» υπέρ του πρώτου.
Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...