6 Δεκ 2015

Τα μυστικά της λίστας Μπόργιανς με τους 10.588 Ελληνες «κροίσους»

Τσακαλώτος - Αλεξιάδης κατέστρωσαν το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους δίνοντας ισχυρά κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων. Με πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίες..... και με τη συνδρομή Γερμανών εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς, της νέας ψηφιακής λίστας με τα στοιχεία για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, την οποία παρέλαβε στις 24 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Η λίστα περιέχει ονόματα μεγαλοκαταθετών με ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 3,6 δισ. ευρώ) για το έτος 2006 και 2,9 δισ. φράγκων (2,6 δισ. ευρώ) για το 2008. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα είναι ηχηρά από όλο το οικονομικό φάσμα της χώρας, ενώ δεν αποκλείονται να υπάρχουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων και οικογενειών τους. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, μεγαλοβιομήχανοι παρελαύνουν στη λίστα Μπόργιανς, που πλέον μπαίνει στο… μικροσκόπιο των Αρχών.

Το σχέδιο

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήδη κατήρτισε αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει 14 στάδια και ενέργειες, μεταξύ των οποίων και μια γερμανικής προέλευσης διαδικασία που προβλέπει την παροχή εκπτώσεων από 20% έως και 80% στους φόρους εισοδήματος που θα επιβληθούν σε όσους περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα εφόσον προχωρήσουν σε «αυτοκαταγγελία» στην εφορία και ομολογήσουν το ύψος των κεφαλαίων που φυγάδευσαν στην Ελβετία! 

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα «βήματα»:
  1. Τον ορισμό ομάδας εργασίας για τον προγραμματισμό και το συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διενεργηθούν ορθά οι έλεγχοι. Η ομάδα θα έχει ως μέλη συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών.
  2. Τον καθορισμό της υπηρεσίας που θα αναλάβει να διενεργήσει τους φορολογικούς ελέγχους στους φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στη λίστα. Η υπηρεσία που θα επιλεγεί για τη διενέργεια των ελέγχων θα είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
  3. Τον ακριβή ορισμό της ομάδας των υπαλλήλων που θα αναλάβουν τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και μιας ομάδας εποπτείας. Στο ΚΕΦΟΜΕΠ θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα με επόπτες, που θα έχει ως αποκλειστική ευθύνη την παρακολούθηση της πορείας των ελέγχων.
  4. Τον ορισμό μόνιμης ομάδας νομικής υποστήριξης, ώστε οι υπάλληλοι που θα διενεργήσουν τους ελέγχους να μην είναι ευάλωτοι σε νομικά τερτίπια των ελεγχομένων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και σε μηνύσεις εναντίον τους.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Περισσότερα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» (6/12/2015)
Πηγή:e-typos
NewsRoom mykonosticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...