31 Μαρ 2015

Ιδού το νέο έντυπο Ε2: ηλεκτρονική «φάκα» στα εισοδήματα από ενοίκια – Τι (επιπλέον) θα ζητήσει η εφορία

Ακόμη πιο «απαιτητικό» γίνεται φέτος το έντυπο Ε2 στο οποίο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι συμπληρώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματα από ενοίκια.........

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο έντυπο προστίθενται φέτος δύο καινούργιες στήλες. Η μία είναι εξαιρετικά «πονηρή»: οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν στο έντυπο τον αριθμό «δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να προχωρήσει η δήλωση, θα πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά το μισθωτήριο στην εφορία. 

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια είναι πλέον υποχρεωτικά, η εφορία θα μπορεί πλέον να κάνει ηλεκτρονική διασταύρωση και να εντοπίζει αν το ενοίκιο που δηλώνεται ως εισόδημα στο Ε2 (και το οποίο θα μεταφέρεται πλέον αυτόματα στο Ε1) ταιριάζει με αυτό που φαίνεται στο συμβόλαιο. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζει και αν έχει δηλωθεί το εισόδημα από όλους τους συνιδιοκτήτες.

Από την πλευρά τους, οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη «βραχνά»: να αναζητήσουν τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και να το συμπληρώσουν στο Ε2, ελέγχοντας ότι τα στοιχεία στο ένα ηλεκτρονικό έγγραφο ταιριάζουν με τα στοιχεία στο άλλο. 

Προς το παρόν βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από τη μία ο ιδιοκτήτης μπορεί να μπαίνει σε όλη αυτή τη διαδικασία, και από την άλλη να καλείται να φορολογηθεί για εισόδημα το οποίο δεν εισπράττει.

Όλες οι στήλες στο νέο Ε2 έχουν ως εξής:
  1. Αύξων αριθμός (1)
  2. Τοποθεσία (Οδός, αριθμός, πόλη ή χωριό, θέση και ταχυδρομικός κώδικας) (2)
  3. Θέση ακινήτου (ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος κλπ) (3)
  4. Κατηγορία ακινήτου (οικία, κατάστημα, γραφεία, χώρος στάθμευσης κτλ) (4)
  5. Επιφάνεια (σε τ.μ) (5)
  6. Ονοματεπώνυμο (6)
  7. Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (7)
  8. Διάρκεια ενοικίασης (8-10)
  9. Πραγματικό ή τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα (11)
  10. Ποσοστό συνιδιοκτησίας (12)
  11. Ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ξενοδοχείων, κλινικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αιθουσών θεαμάτων, καταστημάτων, γραφείων αποθηκών κτλ, γαιών, εγκαταστάσεων ή κατασκευών (13)
  12. Εκμίσθωση κατοικιών βιομηχανοστασίων με ΦΠΑ και κέντρων με ΦΠΑ, δωρεάν παραχώρηση κατοικιών, ξενοδοχείων, αιθουσών θεαμάτων (14)
  13. Εκμίσθωση χώρων τοποθέτησης επιγραφών, υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων – εκτός κατοικιών (15)
  14. Δωρεάν παραχώρηση χώρων τοποθέτησης επιγραφών, ιδιοχρησιμοποίηση ξενοδοχείων, κλινικών, σχολείων, αιθουσών κινηματογράφου κλπ (16)
  15. Είδος μίσθωσης χρήση ακινήτου (17)
  16. Αριθμός Παροχής Ρεύματος (εννέα πρώτα ψηφία) (18)
  17. Αριθμός δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (19)
Πηγή:fpress.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...