31 Μαρ 2015

Τα «κρυφά» κόστη στη συντήρηση ενός σπιτιού και πώς να τα αποφύγουμε

Για τους ιδιοκτήτες κατοικιών το θέμα της σωστής συντήρησής τους, αποτελεί έναν πονοκέφαλο που καμιά φορά, από οικονομική ανάγκη, επιλέγουν να αγνοούν· μολονότι ειδικά........
στην Ελλάδα, με τις συχνά ακραίες κλιματολογικές συνθήκες – από τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού στους χιονιάδες του χειμώνα – αυτή η σωστή φροντίδα αποτελεί έναν όρο επιβίωσης για το ακίνητό μας.

Η άγνοιά του λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις συντελεί στη δημιουργία μια μόνιμης πηγής «κρυφών» εξόδων – μια εκροή πόρων που δεν είχαμε υπολογίσει όταν αποκτούσαμε το σπίτι των ονείρων μας.

Διαρροές από κακή μόνωση της ταράτσας και από παλαιά υδραυλικά, κουφώματα που χρήζουν αντικατάστασης, είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες – προβλήματα που αν τα αφήσεις αργά ή γρήγορα το πληρώνεις διπλά και τριπλά.

Αντίστοιχα ζημιές από μια ξαφνική χαλαζόπτωση, ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζημιές από πτώσεις δένδρων κ.α. είναι ορισμένα από αυτά που όταν συμβούν φέρνουν άμεσα έξοδα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η συνταγή είναι διπλή: η σωστή συντήρηση του ακινήτου από τη μία και η ασφάλισή του από την άλλη.

Η ασφάλιση του κτιρίου είναι αυτή που θα γλιτώσει τον ιδιοκτήτη του από αυτά τα κρυφά κόστη, τα οποία ειδικά στις εποχές που ζούμε – με την οικονομική κρίση να έχει πλήξει κάθε νοικοκυριό – είναι δυσβάσταχτα.

Είναι εύκολα δε κατανοητό – με μια απλή αλλά προσεκτική περιήγηση στο Διαδίκτυο – ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα που διατίθενται είναι κατά πολύ πιο οικονομικά από μια επαπειλούμενη ζημιά, από αυτές που στον κύκλο ζωής ενός ακινήτου είναι απίθανο να μη συμβούν. Άλλωστε συχνά οι τράπεζες που παρέχουν τα στεγαστικά δάνεια απαιτούν και τέτοιες επιπλέον καλύψεις, αναγνωρίζοντας αυτό ακριβώς τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ζημιών σε μια ιδιοκτησία.

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια που προσφέρονται παρέχουν μια ευρεία γκάμα καλύψεων για πολλές κατηγορίες κινδύνων, από ζημιές από πτώση δέντρων, κλαδιών, στύλων κλπ. ή από πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, διαρροές ή θραύση σωληνώσεων.
Αυτά προσφέρουν μια διαχρονική κάλυψη για τα κρυφά κόστη συντήρησης ενός σπιτιού.
Πηγή: tanea.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...