31 Μαρ 2015

Γιατί οι «θεσμοί» δυσπιστούν με τις λίστες των Αθηνών

Υπό αμφισβήτηση οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι της κυβέρνησης. Στόχος η είσπραξη ποσού, από τα 3,2 έως τα 4 δις ευρώ.........

Στο μικροσκόπιο των δανειστών βρίσκεται από την Παρασκευή η λίστα των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο, όπως διέρρευσε χθες, την είσπραξη ποσού που μπορεί να κυμαίνεται από τα 3,2 έως τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, έχει ήδη έρθει αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση πολλών από τις παραδοχές που περιέχει η λίστα. Και αυτό διότι πάγια στάση των δανειστών είναι να μην δέχονται τα μέτρα που αποδίδουν εφάπαξ κάποια έσοδα (π.χ τηλεοπτικές άδειες, άδειες on line τζόγου, έκτακτες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών) ή τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τι επόμενες ημέρες, θα φανεί ποια από τα ποσοτικοποιημένα μέτρα θα γίνουν δεκτά και ποια όχι.

·        270 εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί από τη λοταρία των αποδείξεων, στα πρότυπα της Πορτογαλίας. Στην Πορτογαλία, το αντίστοιχο μέτρο είχε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής. 
Η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε ενσωματώσει το μέτρο στο email Χαρδούβελη, είχε προϋπολογίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια, έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε και λογικά το ποσό έχει πέσει. 

Ωστόσο, και τα 270 εκατ. ευρώ κρίνονται φιλόδοξος στόχος καθώς για να λειτουργήσει η εφαρμογή (το πρόγραμμα φέρει την ονομασία @apodeixi) πρέπει να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες. 

Πρακτικά, η φετινή τουριστική σεζόν έχει χαθεί όσον αφορά στις λοταρίες και μένει να φανεί αν μόνο το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο του έτους θα φανεί αρκετό για να έρθουν αυτά τα έσοδα που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση από το συγκεκριμένο

·        Τα 350 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στη λίστα που διέρρευσε χθες ως πιθανό έσοδο από τη διάθεση των τηλεοπτικών αδειών, θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας τα τελευταία χρόνια αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά. Προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο σε πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τηλεοπτικούς οργανισμούς του εξωτερικού; Είναι ένα ερώτημα αν αυτό θα επιβεβαιωθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, πολύ αισιόδοξες κρίνονται –από στελέχη της αγοράς- και οι προβλέψεις για την είσπραξη 200 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών για τη διενέργεια ηλεκτρονικού στοιχήματος. 

·        Προσδοκίες για μεγάλη εισπρακτική απόδοση υπάρχουν από τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Έχουν εγγραφεί έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού, 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ και 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού. Μέχρι τώρα, τα έσοδα από τους ελέγχους στα εμβάσματα εξωτερικού, απέφεραν πολύ λίγα έσοδα σε ετήσια βάση (κάτω από 100 εκατ. ευρώ) καθώς οι περισσότεροι ελεγχόμενοι εκμεταλλεύονταν τη λύση της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Έσοδα 725 εκατ. ευρώ μόνο από τις καταθέσεις του εξωτερικού, μπορούν να προέλθουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μέσα από διαδικασία «περαίωσης». Βέβαια, τέτοιο μέτρο είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν χωρίς μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. 

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα (οι οποίες στηρίζονται εν πολλοίς στη μελέτη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα) δεν έχουν έρθει ακόμη στη Βουλή ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέσω του επιχειρησιακού της προγράμματος έχει ανακοινώσει ότι το σύστημα εισροών-εκροών στα σκάφη που μεταφέρουν τα ναυτιλιακά καύσιμα, θα εγκατασταθεί μετά το 1ο εξάμηνο του 2016.
Όσον αφορά στα μέτρα καταπολέμησης της απάτης στον ΦΠΑ, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσουν αποδώσουν μέσα στο έτος

Σε αυτό το επίπεδο, έχουν ακουστεί παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxisnet έργο όμως που αποτελεί πολύ χρόνο και επενδύσεις από την πλευρά εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

·        Από τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εγγραφεί έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στην εφορία, έσοδα μπορούν να υπάρξουν λόγω των ισχυρών κινήτρων που προβλέπονται για την εφάπαξ αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου των οφειλών. Ήδη από τη ρύθμιση εξπρές, προήλθαν έσοδα περίπου 140 εκατ. ευρώ. 

Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί με τις εφάπαξ πληρωμές, τότε το ρίσκο για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την εισπρακτική επιτυχία του μέτρου θα μεγαλώσει καθώς στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις παρατηρούνται συχνά τάσεις εγκατάλειψης.
thetoc.gr
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...