27 Μαρ 2015

Το ΥΠΕΣΔΑ αναμορφώνει πλήρως την εποπτεία των οικονομικών των ΟΤΑ – Πώς θα γίνεται από εδώ και στο εξής ο έλεγχος

Τις πολιτικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ,......... αναλύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, με ανάρτηση του στο facebook.

Ωστόσο σημειώνει πως «το τέλος της πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων δεν σημαίνει επαναφορά στον παλιό, κακό καιρό της ασυδοσίας. Σημαίνει στήριξη για λύση στα πραγματικά προβλήματα, σημαίνει όμως και λογοδοσία όλων μας».

Το υπουργείο, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, «προτίθεται, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, να αναμορφώσει πλήρως το πλαίσιο εποπτείας των οικονομικών των ΟΤΑ, ώστε η κυβέρνηση και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να έχουν στη διάθεσή τους μία πλήρη και πραγματική εικόνα της κατάστασης και να μπορούν να σχεδιάζουν τις απαιτούμενες πολιτικές».

Ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει την κριτική του κόμματός του στο θεσμό, τονίζοντας ότι αυτή «επικεντρώθηκε και εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον τιμωρητικό χαρακτήρα του, αφού – βάσει των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του – τυχόν απόκλιση κάποιου Δήμου από τους στόχους συνεπάγεται την επιβολή μίας σειράς μέτρων δήθεν “εξυγίανσης” και στην πραγματικότητα στραγγαλισμού της λειτουργίας του εις βάρος των δημοτών (αναστολή προσλήψεων, αύξηση δημοτικών φόρων και τελών κ.ά.). Με άλλα λόγια, ο μηχανισμός του “Παρατηρητηρίου”, όπως θεσπίστηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας, απλώς χρησιμοποίησε τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση μεγάλων τομέων της δημόσιας δράσης και να μεταφέρει τα βάρη στους πολίτες».

«Αντίθετα, τονίζει, η ανάγκη παρακολούθησης της οικονομικής πορείας των ΟΤΑ και συνεργασίας τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους στην κατεύθυνση της χρηστής, ορθής και βιώσιμης οικονομικής τους διαχείρισης ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν, υπήρχε δε και στο προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ασχέτως του αν, σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο εφαρμόστηκε – με ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων και πολιτικών παρατάξεων.

»Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθεται, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, να αναμορφώσει πλήρως το πλαίσιο εποπτείας των οικονομικών των ΟΤΑ, ώστε η κυβέρνηση και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να έχουν στη διάθεσή τους μία πλήρη και πραγματική εικόνα της κατάστασης και να μπορούν να σχεδιάζουν τις απαιτούμενες πολιτικές. Πολιτικές που δεν θα διέπονται από τη λογική “πονάει το δόντι, ας κόψουμε το κεφάλι”, αλλά θα κινούνται πάνω στο τρίπτυχο διαφάνεια – χρηστή διαχείριση – βιωσιμότητα, προσδίδοντας ένα τελείως νέο περιεχόμενο στην έννοια της δημοσιονομικής παρακολούθησης και εξυγίανσης. Θέλουμε να έχουμε πραγματική εικόνα της κατάστασης.

»Για να μπορέσουμε να αναζητήσουμε ευθύνες από εκείνες στους οποίους ανήκουν, διότι δεν μπορεί την κακοδιαχείριση ορισμένων να την πληρώσουν σήμερα οι δημότες. Και κυρίως για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα κατατείνουν στη στήριξη και όχι στο στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης. Όσοι δε – ενώ επί πολλά χρόνια “χειροκροτούσαν”, αν δεν προωθούσαν οι ίδιοι, τις πολιτικές που έφεραν την Αυτοδιοίκηση στο χείλος του γκρεμού – αναζητούν τον εχθρό στην πολιτική της νέας κυβέρνησης, ας το αντιληφθούν μία και καλή : Το τέλος της πολιτικής των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων δεν σημαίνει επαναφορά στον παλιό, κακό καιρό της ασυδοσίας. Σημαίνει στήριξη για λύση στα πραγματικά προβλήματα, σημαίνει όμως και λογοδοσία όλων μας», καταλήγει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...