31 Μαρ 2015

Σε έξι μήνες έβρεξε για δύο χειμώνες!

Βροχερή ήταν η μία στις δύο ημέρες του τελευταίου εξαμήνου σε αρκετές περιοχές της χώρας.....

Στην Κρήτη, στα Ιωάννινα και στο Αιγαίο οι ημέρες βροχόπτωσης κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος υπερέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις το εντυπωσιακό ποσοστό του 50% επιβεβαιώνοντας τη γενική αίσθηση κατά την οποία «από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα διαρκώς βρέχει»...

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι χθες στα Χανιά έβρεχε τις 87 από τις 180 ημέρες, στη Λευκάδα τις 85 και στα Ιωάννινα τις 84 ημέρες. Στον θετικό απολογισμό του φαινομένου καταγράφονται τα αυξημένα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ: Ο Εύηνος έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερχειλίσει, ενώ οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν πως οι ταμιευτήρες διαθέτουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το 1985, με εξαίρεση το 2006 που υπήρξε έτος-ρεκόρ ως προς τα αποθέματα υδάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι Σέρρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των πλημμυρών, η Λέρος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι βροχές της προηγούμενης περιόδου προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές όπως την κατάρρευση του περίφημου γεφυριού της Πλάκας.

O γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ Κ. Βουγιουκλάκης και ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος

Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το οποίο προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, «το εντυπωσιακό στις βροχές του περασμένου εξαμήνου είναι ότι εκδηλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, στα Χανιά, στη Λήμνο, τη Νάξο, τη Σπάρτη. Αντιθέτως, στη Δυτική Ελλάδα που παραδοσιακά είναι πολύ βροχερή, είχαμε μεν πολλές βροχοπτώσεις αλλά δεν σημειώθηκαν ρεκόρ. 

Είχαμε επίσης πολλές χιονοπτώσεις, ας θυμηθούμε τις μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Τήνο. Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να μην κατεγράφησαν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όμως σε κάποια σημεία, όπως στη Βέροια, είχαμε το πιο βροχερό εξάμηνο των τελευταίων έξι ετών...».

Η αιτία
Αναλύοντας την αιτία γένεσης του φαινομένου ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει πως «πέρα από τα χαμηλά βαρομετρικά είχαμε αρκετές φορές καιρό βορείου ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως αν είχαμε συστήματα με νοτιάδες θα έβρεχε πολύ στη Δυτική Ελλάδα και λιγότερο στην Ανατολική, όπως συμβαίνει συνήθως. Αυτή τη φορά είχαμε συνδυασμό, οπότε όταν είχε βοριάδες ο καιρός ήταν σχετικά ανοιχτός στη Δυτική Ελλάδα αλλά έβρεχε στην Ανατολική».

Ως συνέπεια του φαινομένου, η χθεσινή μέρα βρήκε τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ με 123 εκατομμύρια m³ νερό περισσότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή μέρα. Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ, Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, εξηγεί στο «Εθνος» πόσο σημαντικό είναι αυτό:

«Στον χώρο ευθύνης της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καταναλώνονται ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια m³ νερό. Αρα διαθέτοντας σήμερα στους ταμιευτήρες μας περίπου 1,37 δισ. m³ νερού σημαίνει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες ακόμη και να μη βρέξει δράμι για τα υπόλοιπα τρία χρόνια μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η ποσότητα αυτή δεν μας δημιουργεί καμία ανασφάλεια, εποχές όπως του 1991 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ομως εκείνο που απαιτείται είναι σωστή διαχείριση, με την αντιμετώπιση διαρροών και την τμηματική αλλαγή των υδρομετρητών, κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει, ώστε να μην προκύψει ξανά η ανάγκη να λάβουμε μέτρα της τελευταίας στιγμής».

Από την πλευρά του ο δρ Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, επισημαίνει πως οι αυξημένες βροχοπτώσεις δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκη μειωμένες πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. «Μπορεί μάλιστα να συμβεί και το αντίθετο», λέει στο «Εθνος», «γιατί ευνοούν την ανάπτυξη ποώδους βλάστησης, δηλαδή χόρτων. Αυτά τα λεπτά υλικά ξεραίνονται πολύ εύκολα και γίνονται θρυαλλίδες για τη μετάδοση πυρκαγιών. Αν έχουμε ένα βροχερό καλοκαίρι, ακόμη και δύο τρεις βροχές μέσα στον Ιούλιο οι οποίες θα ανέβαζαν τη σχετική υγρασία, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ώστε να μην έχουμε το καλοκαίρι έκρηξη πυρκαγιών».
Κατερίνα Ροββά
Πηγή: ethnos.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...