26 Μαρ 2015

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στον "Καλλικράτη"

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στις επιμέρους αλλαγές που σχεδιάζονται για τον "Καλλικράτη", πώς θα μετεξελιχθούν οι Αποκεντρωμένες, αλλά και στη......συνεργασία με τους εταίρους αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σε σημερινή ενημέρωση του Τύπου.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις, σημείωσε ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. 

Στο σ/ν είπε ότι συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν το Πειθαρχικό των υπαλλήλων. 

Το νομοσχέδιο θα εισηγηθούν από κοινού ο κ. Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα που ξέσπασε με δημοσιεύματα εναντίον του κ. Κατρούγκαλο (ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση μηνύσεων), ανέφερε ότι θα εισηγηθούν μαζί το νομοσχέδιο και σημείωσε «εάν υπήρχε οποιαδήποτε σκιά, θα πράτταμε διαφορετικά. Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επαναπροσλήψεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι 1.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1998 να συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που θα γίνουν.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που πλέον δεν θα ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας.

Σταδιακά θα υπάρξει συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες -ύστερα από συννενόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ- θα περάσουν στην αρμοδιότητα των εκλεγμένων διοικήσεων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Τον ερχόμενο μήνα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη θέσεων, για τους νέους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που θα προέρχονται από τους διευθυντές των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, νέες αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα γίνουν σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥπΕΣΔΑ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η αποκοπή των επτά δομών από την άσκηση ελέγχων σκοπιμότητας και η μετάβασή τους σε ένα πλαίσιο όπου ως ανεξάρτητες αρχές θα εποπτεύουν τους δήμους. 
 
«Αλλά ούτε κατ’ υπόνοια θα κάνουν ελέγχους σκοπιμότητας. Φεύγει αυτό το “αγκάθι”», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης. 
 
Το συγκεκριμένο, δεύτερο «βήμα» προγραμματίζεται να νομοθετηθεί με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αλλαγή του πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο τομέα. 
 
Μέρος των αρμοδιοτήτων που κατείχαν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα περάσει στους ΟΤΑ. 
 
Το τοπίο θα συνδιαμορφωθεί με εκτενή διάλογο του υπουργείου με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.
 
Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά το μεταναστευτικό.

Θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας και θα αποσαφηνίζεται η αλλαγή αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπουργείων στα θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Αναφερόμενος ειδικά στα Κέντρα Κράτησης, σημείωσε ότι δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα χωρίς να έχει προηγηθεί η δημιουργία άλλων δομών, και άφησε αιχμές για κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν δοθεί για τη διαχείρισή τους.

Επανέφερε το θέμα της εφαρμογής της ρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την κατανομή βαρών και έθεσε θέμα επαναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Κόκκινοι» δήμοι

Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους «κόκκινους» δήμους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς τους, σημείωσε ότι δίνεται δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση και όχι να επαναληφθεί το κουκούλωμα με πολιτικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε δήμους που δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και εν μέσω κρίσης, με πολιτικές παρεμβάσεις, απέφευγαν να μπουν σε πρόγραμμα.

Επίσης, τόνισε ότι είναι άδικο να παρακρατείται το 5% από τους ΚΑΠ για την εξυγίανση δήμων.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσει να προταθεί ένα νέο πλαίσιο.

Συγχρόνως, θα εξαγγελθούν αλλαγές στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, στη βάση της συμφωνίας με την ΕΕ στις αρχές του καλοκαιριού. 
Στόχος είναι να υπάρξει ανακατανομή των ΚΑΠ με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια, που έχουν αλλάξει λόγω της κρίσης. Για το θέμα θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων.

Καλλικράτης

Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε το χωροταξικό να σκεπάσει τα μεγάλα προβλήματα».

Χωροταξικές αλλαγές θα γίνουν επιμέρους σε μεγάλα νησιά και ορεινούς δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει προσπάθεια αναλυτικής καταγραφής των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με αρμοδιότητες, πόρους και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

Στόχος είναι να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δήμοι στην ανθρωπιστική κρίση.

Θεσμικοί εταίροι

Τέλος, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κλιμάκια των θεσμών.

Η συνεργασία αφορά τη διοικητική ανασυγκρότηση, που θα επιτρέψει χωρίς καμία απομείωση του μισθολογικού κόστους και των εργασιακών δικαιωμάτων να υπάρξει ένα περισσότερα αποτελεσματικό κράτος και στην υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, με κύριο εργαλείο την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Συγχρόνως, θα επανεξετασθεί η σχέση με την Ελληνο-γερμανική Συνέλευση. 
Πηγή: ydmed.gov.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...