30 Μαρ 2015

Και πλατφόρμα ειδήσεων το Facebook

Το Facebook φιλοδοξεί να μετατραπεί στη μεγαλύτερη ειδησεογραφική πλατφόρμα του πλανήτη και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να το πετύχει, αλλάζοντας τους όρους.........
που ισχύουν μέχρι τώρα στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φιλοδοξεί τώρα να μετατρέψει το facebook στη μεγαλύτερη ειδησεογραφική πλατφόρμα του πλανήτη
Αυτήν τη στιγμή η ιστοσελίδα επιτρέπει στις εφημερίδες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς να δημοσιεύουν στο Facebook συνδέσμους οι οποίοι παραπέμπουν στους δικούς τους ιστότοπους, όπου και δημοσιεύονται ολόκληρα τα ρεπορτάζ.

Δηλαδή το Facebook λειτουργεί ως ενημερωτικό «περίπτερο» του παγκόσμιου Τύπου και θεωρητικά διευκολύνει τα ΜΜΕ να προσελκύουν το αναγνωστικό κοινό στις δικές τους ιστοσελίδες.

Πλέον, όμως, το Facebook επιδιώκει να δημοσιοποιεί απευθείας ολόκληρα άρθρα και ρεπορτάζ, με το γνωστό γαλάζιο πλαίσιο αντί το λογότυπο του εκάστοτε ΜΜΕ και χωρίς σύνδεσμο που να οδηγεί στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα από την οποία προέρχεται.

Πρόκειται για μια μικρή φαινομενικά αλλαγή, η οποία όμως θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη δημοσιογραφία, καθώς το μέσο από το οποίο προέρχεται η είδηση δεν θα έχει πλέον τόσο μεγάλη σημασία.

Παρότι η ιδέα δεν ακούγεται τόσο ελκυστική για τα ΜΜΕ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν ήδη καθίσει οι «New York Times» και το «National Geographic», όπως επίσης και το ψυχαγωγικό πόρταλ Buzzfeed.

Ο λόγος είναι ότι αυτήν τη στιγμή το 60% του ειδησεογραφικού υλικού διακινείται μέσω κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ και το Facebook έχει μια «πελατεία» που αγγίζει το 1,4 δισ. χρήστες.

Ενα επιπλέον κίνητρο για να δημοσιοποιούν οι μιντιάρχες το ειδησεογραφικό τους υλικό απευθείας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πρόταση του ιδρυτή της να αποκτήσουν πρόσβαση και μερίδιο στα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Η μελέτη
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, εξάλλου, οι χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αξιοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης της συσκευής τους μόνο σε ποσοστό 12%, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνδέονται μέσω της εφαρμογής του Facebook.

Ακόμη η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι χρήστες διαβάζουν μόνο τη σύνοψη που τους παρέχει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα και δεν θέλουν να χάσουν χρόνο με τη μεταφορά τους από την εφαρμογή στον ιστότοπο του συγκεκριμένου MME. Το ρίσκο, πάντως, δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς τα ΜΜΕ κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο των δημοσιευμάτων και του ειδησεογραφικού τους περιεχομένου.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πηγή: ethnos.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...