30 Μαρ 2015

Αυτή η λίστα όπως είναι δεν μπορεί να πάει σε Eurogroup

Eλλιπής και χωρίς τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup είναι η λίστα που έφερε η Αθήνα στο Brussels Group.........

Eλλιπής και χωρίς τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup είναι η λίστα που έθεσε προς διαπραγμάτευση η Αθήνα στο Brussels Group. Αυτό αναφέρουν FT, WSJ και Reuters.

Οι FT σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές είχαν πολύωρες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, το Σάββατο συζητούσαν επί δέκα συνεχόμενες ώρες για τη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Αξιωματούχοι που την έχουν διαβάσει λένε ότι αν και η λίστα περιλαμβάνει υποχωρήσεις,πολλοί τομείς είναι ελλιπείς, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Μάλιστα πρόκειται για τομείς που είχαν προκαλέσει ανησυχία σε προηγούμενες συνομιλίες».

Χωρίς νέα χρηματοδότηση η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό πριν από την επόμενη εβδομάδα. Ελληνες αξιωματούχοι λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχωρήσει σε δύο βασικές απαιτήσεις των πιστωτών: αύξηση ΦΠΑ σε νησιά και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

Η υποχώρηση για τον φόρο ακινήτων φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου καθώς εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,5 δισ ευρώ. Στη λίστα όμως δεν περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που για την Αθήνα είναι κόκκινες γραμμές

Αξιωματούχος από χώρα των πιστωτών λέει στους FT ότι η λίστα βαασίζεται σε μια «τεράστια αισιοδοξία και στα δημοσιονομικά έσοδα που μπορεί να προκύψουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Ομως οι δαπάνες θα έχουν εκτοξευτεί». Αξιωματούχοι κάνουν επίσης λόγο για ασάφειες και απουσία λεπτομερειών. Οι διαπραγματευτές στο Brussels Group λένε ότι προσπαθούν να βοηθήσουν να στείλει μια λίστα ολοκληρωμένη και αξιόπιστη στο Eurogroup.

Αν και η Αθήνα επεδίωκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτή την εβδομάδα, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει απίθανο και το πιθανότερο είναι να γίνει την άλλη εβδομάδα με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μορφή στη νέα λίστα. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είπαν ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου έγιναν σε πιο θετικό κλίμα αλλά η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή. Η συζήτηση στο Eurogroup θα πάει ενδεχομένως μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η Ελλάδα δεν έστειλε λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή. Απλώς μας έδειξαν κάποιες ιδέες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αναφέρει το Reuters. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή είχαν την έννοια να βοηθήσουν τους Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα για αύριο», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

«Ανυπομονούμε να παραλάβουμε κάτι τη Δεύτερα», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Όπως είναι τώρα, δεν είναι λεπτομερείς και χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη τεχνική δουλειά ώστε να αναπτυχθούν σε κάτι επαρκώς περιεκτικό και αξιόπιστο προκειμένου να εισαχθεί στο Eurogroup», δήλωσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Υποθέτω αρκετές ακόμη ημέρες. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να υποβάλλει κάτι που δεν πρόκειται να προχωρήσει. Είναι καλύτερο να πάρει χρόνο και να το προετοιμάσει κατάλληλα». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν είναι λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους πιστωτές, γεγονός που πιθανόν να αναγκάσει την Αθήνα να πορευτεί για αρκετές ακόμα εβδομάδες χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται όλο το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν τις προτάσεις τους στους θεσμούς.
Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και της υπόλοιπος ευρωζώνης συνεχίζεται, καταλήγει.  Στο ίδιο μήκος και η WSJ αναφέρει ότι η λίστα των ελληνικών προτάσεων δεν περιέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες.  

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμα.

«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουν κάτι πιο επαρκές την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Πάντως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει μόνη της τα μετρητά για να πληρώσει τα 460 εκατ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες είναι εύλογα βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά η ευρωζώνη ανησυχεί περισσότερο για το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις αποκρατικοποιήσεις.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αλλαγές των κανόνων του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να είναι πολιτικά δύσκολες για την ελληνική κυβέρνηση.

Forbes: Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περνάει τις εξετάσεις
Ο αρθρογράφος του περιοδικού, Tim Worstall, σημειώνει: «Έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον μια έκθεση που αναφέρει πως οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν κρίνονται αρκετές. Τούτο απλώς επιβεβαιώνει την άποψή μας, όπως την έχουμε εκθέσει εδώ και καιρό, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα να αθετήσει τις υποσχέσεις της και να εξέλθει από το ευρώ όχι βάσει σχεδίου, αλλά ατυχήματος. Και αυτό διότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από την Τρόικα (σ.σ.: έτσι την ονομάζει), δηλαδή από τους Γερμανούς, αντί να προσφέρουν κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, προσφέρουν ότι νομίζουν πως είναι αρκετό – με αποτέλεσμα η προσφορά να υπολείπεται».
Πηγή: thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...