29 Μαρ 2015

Ανοιχτό παράθυρο στη ρήξη αφήνει η κυβέρνηση – Kρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ενόψει Eurogroup

- Αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα είναι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους
- Πως ερμηνεύει τις κινήσεις του “μνημονιακού μπλοκ”.........

- Διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν νέα αντιλαϊκά μέτρα από τους δανειστές
- Στο επίκεντρο της συνεδρίασης και η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ

Αποφασισμένη ακόμη και για τη ρήξη, αν και το απεύχεται, είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς διαβλέπει κινήσεις του "μνημονιακού μπλοκ" εντός και εκτός Ελλάδας που αποσκοπούν στην πιστωτική ασφυξία της χώρας με τελικό σκοπό τον πολιτικό εξοστρακισμό της κυβέρνησης.

Από την Παρασκευή το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την διαρκή επί της ουσίας συνεδρίαση του"Brussells Group" όπου γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε χθες στους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση με 18 συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα-μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τους δανειστές σε αντιλαϊκά μέτρα.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι:
-Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%

-Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

H πορεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση περνάει μέσα από «την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι τη σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή στο «Κεφάλαιο», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" επισημαίνει «δεν είναι αυτοσκοπός ένα νέο δάνειο και δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας», αποκλείοντας παράλληλα τα σχέδια κύκλων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

«Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, δεν βλέπω τι παραπάνω θα μπορούσαν να μας προσφέρουν οι νέες εκλογές ή κάποιο δημοψήφισμα» υπογραμμίζει.
Οι δραματικές εξελίξεις όπως αυτές κορυφώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής με την...έκτακτη υποβάθμιση ελληνικής οικονομίας από B σε CCC (οίκος Fitch)λόγω εξελίξεων, δείχνουν ανοιχτά κατά το Μέγαρο Μαξίμου την απροκάλυπτη στάση των αγορών με την ανοχή εταίρων και δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Κρίσιμη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου την Κυριακή ενόψει Eurogroup
To Κυβερνητικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Κυριακή στις 7 το βράδυ αλλά και οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Δευτέρα αναμένεται να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα συνεδριάσει την Τρίτη ή την Τετάρτη για την τελική έγκριση που αν είναι θετική θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση του αντιπροέδρου Γιάννης Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τις επαφές τους στο Πεκίνο που όπως εκτιμάται δεν εξαντλήθηκαν μόνο στο επενδυτικό σκέλος (αποκρατικοποίηση ΟΛΠ).
Ανδρέας Μαραθιάς
Πηγή: newsit.gr
NewsRoom Mykonos Ticker

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...