29 Μαρ 2015

Tα «ναι» και τα «όχι» της κυβέρνησης στο Brussels Group

Εντιμο συμβιβασμό επιδιώκει η Αθήνα. Τα μέτρα της λίστας και οι κόκκινες γραμμές. Δύσκολη διαπραγμάτευση στο Brussles Group..........

Για δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία όμως πραγματοποιείται σε θετικό κλίμα στο Brussels Group μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς κάνει λόγο η κυβέρνηση καθώς και σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία αλλά όχι μία συμφωνία άνευ όρων καθώς θέτει ως «κόκκινες γραμμές» τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τις επικουρικές καθώς και νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα για τις oποίες πιέζουν οι δανειστές.

Από την πλευρά του ΔΝΤ υπάρχει μία έντονη πίεση για την περαιτέρω αλλαγή των εργασιακών σχέσεων την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Εκτός των εργασιακών θεμάτων τόσο η αλλαγή του ΦΠΑ στην οποία φαίνεται να αντιστέκεται η ελληνική πλευρά καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ αποτελούν σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο μερών.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν μέτρα που φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων είναι:
  • φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να να προχωρήσει σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
  • ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας. Σύμφωνα με πληροφορίες επανεξετάζεται το θέμα των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση
  • Ριζικές αλλαγές στο Δημόσιο: κατάργηση επιδομάτων και θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου
  • Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • Φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά
  • Αύξηση των εσόδων του κράτους με την online απόδοση του ΦΠΑ γι' αυτό και χρήση χρεωστικών καρτών
  • Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων (ΟΛΠ, Περιφερειακά αεροδρόμια κτλ) με νέο μοντέλο και  συμμετοχή του κράτους σε συμπράξεις με ιδιώτες και διεθνείς συνεργασίες
Η ελληνική κυβέρνηση έχει την εκτίμηση ότι με βάση το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις συζητήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Αν. Μέρκελ στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο αλλά και την καταγραφή της πρόθεσης των εταίρων να αναλάβουν δράση για την υπέρβαση του αδιεξόδου, θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός στο Brussels Group με απώτερο στόχο να συνεδριάσουν το συντομότερο το Euroworking group και το Eurogroup προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι της ελληνικής χρηματοδότησης.

Το κλίμα πάντως που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες ενισχύει την εικόνα της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών προς την ελληνική πλευρά με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας. Παράγοντες της κυβέρνησης εκτιμούν ότι στον βαθμό που οι εταίροι θα ήθελαν να δείξουν εμπράκτως την συμπαράσταση στην ελληνική πλευρά θα μπορούσε αυτό να εκφραστεί με απόφαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη η οποία θα αύξανε το όριο αγοράς εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν θεωρείται πιθανό ως ενδεχόμενο καθώς αναμένεται να φανεί λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες με τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει αργά η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την πλευρά των δανειστών.
Νίκος Τσίτσας
Φωτογραφία: Reuters
Πηγή:thetoc.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...