30 Μαρ 2015

Δέσμευση λογαριασμών από το ΙΚΑ για όσους δεν μπούν στην ρύθμιση

Ηλεκτρονική «τιμωρία» σε οφειλέτες εφόσον δεν μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Κατασχέσεις με ένα «κλικ» θα μπορεί να κάνει το ΙΚΑ στους οφειλέτες του εφόσον δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων........
Το ίδρυμα ενεργοποίησε στις 24 Μαρτίου τον μνημονιακό νόμο 4170/2013 για την επιβολή κατάσχεσης απαιτήσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» και το newsbeast.gr, στην απόφαση που υπέγραψε στις 4 Μαρτίου ο διοικητής του ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρεται ως ημερομηνία εφαρμογής των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων η 6η Απριλίου 2015.

Το ΙΚΑ έχει ετοιμάσει το μηχανισμό για να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις λογαριασμών μέσω τραπεζών και είναι έτοιμο να τον εφαρμόσει ενόσω «τρέχει» η προθεσμία για την ένταξη των 510.000 οφειλετών του στη νέα –ευνοϊκή για όλους- ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα «ηλεκτρονικά κατασχετήρια» που προβλέπονται σε μνημονιακό νόμο μπαίνουν σε εφαρμογή με τις «ευλογίες» του υπουργού Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Απριλίου αλλά δεν είναι διόλου απίθανο το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών (ΚΕΑΟ) να «πατήσουν το κουμπί» των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανεξάρτητα αν ένας οφειλέτης ενταχθεί ή όχι στη ρύθμιση. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς το άρθρο 28, παρ. 12 του ν.4321 αναφέρει ότι «αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις ανά χείρας τρίτων που είχαν επιβληθεί πριν την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, λαμβάνονται υπόψη για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

Στην πράξη οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα μπορούν να γίνονται από τις 6 Απριλίου και αν ο οφειλέτης στη συνέχεια ενταχθεί στη νέα ρύθμιση τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί θα συμψηφίζονται με τις δόσεις.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...