31 Μαρ 2015

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης πριν από τις δύσκολες ψηφοφορίες

Το εσωκομματικό μέτωπο και πώς χαράσσει τη στρατηγική του ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση. Γιατί επέλεξε υψηλούς τόνους ο Ευ. Βενιζέλος με υπαινιγμούς για τη στάση..... της κυβέρνησης. Πού λένε «ναι» και πού «όχι». Η «μεταρρυθμιστική γραμμή» από το Ποτάμι.
Με τη φράση «εμείς είμαστε με την Ελλάδα», ο Αντώνης Σαμαράς χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής προσδιόρισε εν μέρει το στίγμα που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έρθουν.

Έχοντας στο μυαλό του και το εσωκομματικό μέτωπο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους -κάποιες στιγμές θύμισε προεκλογική περίοδο- διαμηνύοντας αυτό που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία μετεκλογικά, ότι δηλαδή το κόμμα του θα πει «ναι» σε ό,τι καλό φέρει η κυβέρνηση, αλλά θα είναι αρνητικό σε ό,τι «οδηγεί τη χώρα στα βράχια».

Ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί καθόλου απίθανο το προσεχές διάστημα να υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, είτε μέσω νέων εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος που θα προκαλέσει η κυβέρνηση. «Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία ακόμα και αν δεν την ψηφίσει το κόμμα σας (με σαφείς αιχμές για την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός θα μας βρείτε απέναντι», σημείωσε.

Αυτό που λένε στη Ν.Δ. είναι ότι δεν μπορούν να δώσουν θετική ψήφο σε ένα νέο κύκλο θυσιών με επίκεντρο την αύξηση της φορολογίας -την οποία βλέπουν ως αναπόφευκτη- καθώς, όπως εκτίμησε και ο κ. Σαμαράς, το τρίτο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών.

Με τη χθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως λένε συνεργάτες του, θέλησε «να φέρει στο φως το πραγματικό πλάνο της συγκυβέρνησης», το οποίο αφορά μια επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει γνωστά τα μέτρα στη Βουλή, όπως και να φέρει την παράταση της δανειακής σύμβασης προς ψήφιση από την Ολομέλεια. Επίσης επιχείρησε να συγκρίνει την κατάσταση της οικονομίας επί κυβέρνησής του και επί της κυβέρνησης Τσίπρα, προκειμένου «οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

«Χάνετε χρόνο και τα αδιέξοδα πυκνώνουν. Ξυπνήστε γιατί καταστρεφόμαστε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Πάντως, και εντός της Ν.Δ. δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για τη στάση που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση (ανάμεσά τους οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Χρύσανθος Λαζαρίδης) και από την άλλη οι πιο μετριοπαθείς. Αυτοί δηλαδή που θεωρούν ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η Ν.Δ. να συμβάλει στην ομαλότητα, γεγονός που θα αναγνωριστεί και από την κοινωνία.
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη και Νίκος Δένδιας.

Στρατηγικός εγκλωβισμός
Πολύ σκληρή προς την κυβέρνηση ήταν η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -στον οποίο ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, όπως έκανε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Θεοδωράκη- κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για το γεγονός πως «έχουν περιέλθει σε στρατηγικό εγκλωβισμό», αφήνοντας υπαινιγμούς για το ποιους εξυπηρετεί η «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο». Να φέρετε τα στοιχεία για το ποιοι θα ωφεληθούν, δεν πρόκειται να την ψηφίσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του έλεγε μετά τη συζήτηση ότι επρόκειτο «για κοροϊδία. Μας έφεραν εδώ για να μας ενημερώσουν τάχα για τη διαπραγμάτευση και είναι το μόνο το οποίο δεν έκαναν. Θύμισε περισσότερο προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να μην έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Πρόθεση του κ. Βενιζέλου -που ζήτησε επίσης να έρθει η παράταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή- είναι να εξετάζει ό,τι έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ανά περίπτωση, χωρίς από τώρα να προσδιορίζει τη στάση του.

«Εμείς στηρίζουμε αν συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει μια εθνική στρατηγική, αν αναλάβετε την ευθύνη χωρίς παλινωδίες ή γραμμή τυφλής πρόσκρουση», ήταν η χαρακτηριστική θέση της ομιλίας του και ενώ και στο ΠΑΣΟΚ ήδη οι δελφίνοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τον αγώνα διαδοχής του κ. Βενιζέλου.

Λόμπι της δραχμής
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε σαφώς πιο ήπιους τόνους δήλωσε σύμμαχος της κυβέρνησης «στις δύσκολες μάχες», καλώντας την πάντως να προχωρήσει σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος, τη λίστα Λαγκάρντ και το κατοχικό δάνειο.
«Το πραγματικό δίλημμα είναι: σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε και ζήτησε γενναίες αλλαγές αντί καταστροφικής εξόδου από το ευρώ και εθνικής τραγωδίας.

Τέλος, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής άσκησε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χρησιμοποίησε τη γνωστή σταθερή ρητορική του κόμματός του περί εξυπηρέτησης μονοπωλιακών συμφερόντων και από την παρούσα κυβέρνηση.
Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr
Πηγή: euro2day.gr
NewsRoom Mykonos Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...