5 Νοε 2015

Υπαναχώρηση στο παρά πέντε για τα αυθαίρετα

Τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία αναστέλλονταν......

όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εν μέσω αντιδράσεων και υπό τον φόβο διαρροών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ουσιαστικότερο διάλογο και θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Όπως είχε αποκαλύψει προ δεκαημέρου η «Κ», το αίτημα για αναστολή όλων των κατεδαφίσεων σε δάση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πιέσεις βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανατολική Αττική, όπου βρισκόταν για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σε εξέλιξη πρόγραμμα κατεδαφίσεων.

Με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί ούτε ένας δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική (πλην του Μαραθώνα, που κυρώθηκε μερικώς πριν από λίγα χρόνια), οι κατεδαφίσεις αναστέλλονται το λιγότερο για μια πενταετία, αν βέβαια προχωρήσει η υπόθεση των δασικών χαρτών και δεν παραμείνει «θαμμένη», όπως είναι σήμερα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις κατεδαφίσεων σε δάση, όπως και οι αντίστοιχες για αυθαίρετα στον αιγιαλό, έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως με τη ρύθμιση τα δύο υπουργεία υποχρεώνουν τη διοίκηση να αγνοήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από τους οποίους προέρχεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης είχαν εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία για αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Επισήμαναν μάλιστα πως η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...