14 Νοε 2015

Σε ανοιχτή γραμμή Μαξίμου - Λάμπρου

Επιχείρηση «κατάληψη» στην ΕΛ.ΑΣ.
Σχέδιο υπαγωγής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου μαζί ........
με την Οικονομική Αστυνομία να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που αναμένεται να εξαπολυθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων».

Η «άλωση» στην ηγεσία της πρώτης αστυνομικής υπηρεσίας και αυτή που έρχεται στη δεύτερη, με την τοποθέτηση πρόθυμων «δικών» μας αξιωματικών να υλοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια, στοχεύει στον άμεσο εντοπισμό μεγαλοοφειλετών και φοροφυγάδων για τη γρήγορη εξεύρεση εσόδων, υποστηρίζει μεγάλη μερίδα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμώντας τις τελευταίες κυβερνητικές κινήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, φαίνεται να επιχειρείται ένας διάλογος-«διαπραγμάτευση» με τα... διαπλεκόμενα (μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, επιχειρηματίες και εφοπλιστές), χρησιμοποιώντας τα ανακριτικά υπερ-όπλα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και κυρίως τη δυνατότητά της για άμεση άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού εξοικονόμησης εσόδων, προτίθεται, όπως επισημαίνουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., να υπαγάγει την αυτοτελή αστυνομική υπηρεσία στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στοχεύοντας στον άμεσο εντοπισμό των «διάσημων» μεγαλοοφειλετών και την απευθείας επαφή μαζί τους, για το διακανονισμό και την απόδοση οφειλών που θα αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων.

«Κοριοί»
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι προθέσεις χρησιμοποίησης των «κοριών» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, όπως είχε αποκαλύψει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», μαζί με την αλλαγή της ηγεσίας των «αδιάφθορων».
«Επιδιώκεται ένα αλισβερίσι με οικονομικούς παράγοντες της χώρας, ανοικτούς σε οικονομικά ζητήματα, οι οποίοι θα προσεγγιστούν με σκοπό την καταβολή μέρους των οφειλών ή αόρατων εσόδων, προκειμένου να μη δουν την εικόνα τους με χειροπέδες στα κανάλια. Τα αστυνομικά εργαλεία θα είναι ένας ισχυρός μοχλός πίεσης για την εξοικονόμηση εσόδων, ενώ ανοίγουν και δίαυλο επικοινωνίας, που δεν υπήρχε, μαζί τους, για την ευνοϊκότερη μεταχείριση του δυσβάσταχτου κυβερνητικού έργου και μιας μόνιμης σχέσης αλληλεξάρτησης» υποστηρίζουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Την «πολιτική πατρωνία» των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. προανήγγειλε ο κ. Τόσκας, στην αρχική του τοποθέτηση για την αλλαγή της ηγεσίας τους, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2713/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι ειδική αυτοτελής υπηρεσία της Αστυνομίας και υπάγεται απευθείας στον αρχηγό του Σώματος. Αν θέλετε, εδώ υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, ίσως και αντιφατικότητα, γιατί σε όλα τα υπουργεία οι υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου υπάγονται στον υπουργό. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στο υπουργείο, υπάρχει μόνο η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων υπό τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει μελλοντικά να το δούμε, για να μην κατηγορηθούμε ότι όλη η λειτουργία είναι “Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει”» είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, ενισχύοντας τις αστυνομικές εκτιμήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...