18 Νοε 2015

Όταν τελειώσει ο έρωτας δεν τελειώνει η αγάπη

Ποιος είναι ο Νο 1 λόγος που στους ανθρώπους τελειώνει ο έρωτας; Πριν σας απαντήσω, σκεφτείτε το λίγο. Πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή.....
συνειδητοποιούν πως δεν αξίζουν στον σύντροφό τους; Συμβαίνει επειδή τσακώνονται πολύ ή δεν κάνουν πολύ σεξ; Ή επειδή δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποιον/κάποια πρώην;

Αυτά μπορεί να γίνουν δύσκολα θέματα για μια στενή σχέση αλλά κανένα τους δεν είναι ο βασικός λόγος που στους ανθρώπους τελειώνει ο έρωτας.

Ο Νο 1 λόγος είναι γιατί είναι άνθρωποι. Ναι. Είμαστε σχεδιασμένοι να μας τελειώνει ο έρωτας. Και τότε, αν η σχέση είναι υγιής και οι δύο σύντροφοι κατανοούν τι ακριβώς είναι η πραγματική αγάπη, ερωτεύονται ξανά, βαθύτερα αυτή τη φορά. Και μετά τους τελειώνει ξανά ο έρωτας και πάλι από την αρχή. Το πιάσατε το νόημα. Ο έρωτας και το τέλος του είναι ένας κύκλος όπως οι παλίρροια της θάλασσας.

Το πρόβλημα βασικά ξεκινάει όταν με το πρώτο σημάδι του τέλους του έρωτα, κάποιος πηδάει από το καράβι.
«Δεν ήμουν ερωτευμένος/η πια», ακούμε σαν τον πιο κοινό λόγο που κάποιος φεύγει από μια σχέση. Αυτό συνήθως πιστεύουμε ότι σημαίνει πως τα απολαυστικά συναισθήματα που χαρακτηρίζουν το πρώτο στάδιο μιας σχέσης, έχουν ξεθωριάσει. Ο/Η αιώνιος/α αγαπημένος/η, ο/η οποίος/α μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ήταν ο λόγος για να ζείτε, τώρα είναι ένας συνηθισμένος, γεμάτος ελαττώματα άνθρωπος.

Αν και τα πρώτα συμπτώματα έρωτα μπορεί να χαρακτηρίζονται από έντονα συναισθήματα αγάπης, μια επιθυμία να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, πεταλούδες , ακόμα κι ένα συναίσθημα εκστατικής ευδαιμονίας, τα ακόλουθα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ λιγότερο συναρπαστικά.

Αν ξέραμε να περιμένουμε την αναπόφευκτη πτώση από τη χάρη που συμβαίνει σε κάθε ζευγάρι που βρίσκεται σε μια σταθερή σχέση, δεν θα νιώθαμε τόσο σοκαρισμένοι όταν αυτό συμβαίνει. Επειδή όμως έχουμε εμποτιστεί με το Χολιγουντιανό ιδεώδες «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», πιστεύουμε – αν και ορθολογικά γνωρίζουμε καλύτερα – πως τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Τα καλά νέα είναι πως όταν φύγει ο έρωτας μπορούμε να ξεκινήσουμε την ικανοποιητική δουλειά να μάθουμε πώς να διατηρήσουμε την πραγματική αγάπη, η οποία σε έναν υγιή γάμο ή μακροχρόνια σχέση μεγαλώνει με τον χρόνο. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να κατέχουν αυτή την τέχνη της αγάπης και άλλοι όχι.

Ίσως η πραγματική αγάπη υπήρχε στην οικογένειά τους ή ήταν αρκετά τυχεροί να μάθουν πώς να εφαρμόζουν τους νόμους της αγάπης οι οποίοι θα διατηρήσουν αυτή την αγάπη για μια ζωή. Για τους υπόλοιπους όμως, μια βοήθεια σε αυτό τον τομέα θα βοηθούσε πάρα πολύ.

Ακολουθούν μερικοί βασικοί νόμοι αγάπης που θα σας βοηθήσουν να αναζωπυρώσετε τα συναισθήματα αγάπης και έλξης προς τον/την σύντροφό σας:
1. Να ξέρετε πως αγάπη είναι αυτό που δίνετε
Μεταφέρουμε μια πολιτιστική παρανόηση πως αγάπη είναι κάτι που μας συμβαίνει. Με άλλα λόγια, είναι δουλειά του συντρόφου μας να μας κάνει να «νιώθουμε» ζωντανοί, αγαπημένοι και χαρούμενοι. 

Αν και χρειαζόμαστε έναν σύντροφο που να μας αγαπάει ώστε να μοιραστούμε την αγάπη, μονάχα εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά μας ζωντάνιας και χαράς.

Υπάρχει και το μεγάλο και ενδυναμωτικό μυστικό που η πολιτιστική μας μυθολογία κρατάει κρυμμένο: ο καλύτερος τρόπος να νιώσετε αγάπη είναι να την προσφέρετε. Δεν μιλάω για μια αμοιβαία εξαρτώμενη αγάπη όπου τα όμορφα συναισθήματα εξαρτώνται από το να κάνετε τον άλλο χαρούμενο.

Μιλάω για μια αληθινή και πραγματική αγάπη που αναδύεται από μια γνήσια επιθυμία να φέρετε χαρά στον/στην σύντροφό σας και να προσφέρετε υποστήριξη με τρόπους που θα τον/την κάνουν να αισθανθεί αγάπη. Αν μπορέσετε να αντιστρέψετε τη νοοτροπία ότι αγάπη είναι κάτι που λαμβάνετε ώστε να γίνει αγάπη είναι κάτι που προσφέρετε, θα συμβούν θαύματα.

2. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη
Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να εστιαστούμε σε αυτά που δεν αγαπάμε στον/στην σύντροφό μας και σε αυτό που λείπει από τη σχέση. Ή σε αυτά που αγαπάμε και εκτιμούμε. Όταν κινήστε προς την ευγνωμοσύνη προληπτικά και προβαίνετε σε πράξεις αγάπης όπως να γράφετε και να στέλνετε λίστες ευγνωμοσύνης στον/στην σύντροφό σας, χαράζετε τα μονοπάτια προς την καρδιά σας τα οποία θα σας εμποτίσουν με συναισθήματα αγάπης.

3. Θέστε τα όριά σας
Επειδή όλοι μας έχουμε πληγωθεί από την αγάπη (μας έχουν απορρίψει, μας έχουν ντροπιάσει, μας έχουν κατακρίνει, μας έχουν εγκαταλείψει), γνωρίζουμε το ρίσκο που παίρνουμε όταν ανοιγόμαστε στην αγάπη ξανά. Μερικές φορές αυτές οι πληγές έχουν συμβεί σε παλιότερες σχέσεις με γονείς, αδέλφια ή πρώην συντρόφους και μερικές φορές έχουμε πληγωθεί από τον/την τωρινό/ή σύντροφό μας.

Όπως και να έχει, χρειάζεται πολύ θάρρος για να ανοίξετε την καρδιά σας από τη στιγμή που έχετε πληγωθεί. Κι όμως είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσετε την πραγματική αγάπη. Μόλις μπορέσετε να προσδιορίσετε τους τρόπους με τους οποίους κλείνεστε για να προστατευθείτε και οχυρώνετε την καρδιά σας πίσω από έναν θωρακισμένο τοίχο, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσετε να μαλακώσετε αυτόν τον τοίχο και να πλησιάσετε ξανά τον/την σύντροφό σας.

Όταν γνωρίζετε τους νόμους της αγάπης και αφιερώνεστε στο να εξασκείτε τις πράξεις αγάπης που ανοίγουν την καρδιά σας, θα μπορέσετε να διατηρήσετε μια ειλικρινή και ικανοποιητική σχέση αγάπης για μια ζωή. Δεν είναι πάντα εύκολο ή γρήγορο αλλά λειτουργεί και αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια. Γιατί, τελικά, αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να νιώθουμε πως αγαπάμε και πως μας αγαπούν.

Υπάρχει μεγάλη δύναμη στη συνειδητοποίηση πως δεν χρειάζεται να περιμένουμε από οποιονδήποτε άλλον να αλλάξει ώστε να νιώσουμε αγάπη αλλά αυτή η προσμονή μπορεί να μη χρειαστεί, ανάλογα με τις πράξεις μας.
Συγγραφέας: Sheryl Paul (συγγραφέας, σύμβουλος )
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: http://www.mindbodygreen.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...