20 Νοε 2015

Τι γίνεται με την παράταση των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους – Νέες διευκρινήσεις από την Ρ. Αντωνοπούλου

Διευκρινήσεις για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας δίνει σήμερα........
με νέο δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου.

Να θυμίσουμε ότι χθες η αναπληρώτρια υπουργός, μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α) όπου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, λέγοντας ότι ανακυκλώνουν την ανεργία. 
 
Αντιτάχθηκαν δε στην πολιτική της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι τα κενά προσωπικού που υπάρχουν καλύπτονται με εργαζόμενους πεντάμηνων συμβάσεων ή με αναθέσεις έργου στον ιδιωτικό τομέα και ζήτησαν την παράταση του πεντάμηνου προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, υποστηρίζοντας ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πολλές υπηρεσίες θα μείνουν χωρίς προσωπικό καθώς οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, πολλά δημοσιεύματα τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο (με εξαίρεση της aftodioikisi.gr) έκαναν λόγο για δέσμευση της Ρ. Αντωνοπούλου για «για τρίμηνη παράταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας».

Σήμερα, με νέα ανακοίνωσή του, το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού, τονίζει:
  • Η δέσμευση της υπουργού αφορά αποκλειστικά τη διερεύνηση της δυνατότητας παράτασης, με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη διαβούλευση που θα έχει με την ΚΕΔΕ, την Περιφέρεια Αττικής και τα συναρμόδια Υπουργεία, για την εξεύρεση πόρων.
  • Από κει και πέρα, αναφορικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι σε ορισμένους Δήμους, παρά τις σχετικές εγκυκλίους που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η υπουργός τους ενημέρωσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, με τις οποίες αποσαφηνίζονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα. Η τροποποίηση αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.
  • Σε ότι αφορά στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις στους Δήμους, διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους περιορισμούς που προβλέπονται στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της υπουργού.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Newsroom MykonosTicker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...